nieuws

Staal- en betonbouwers moeten grenzen slechten

bouwbreed Premium

‘Eindeloos Bouwen met Staal’, was het motto van de jaarlijkse Staalbouwdag, die gisteren in Amersfoort werd gehouden. Het belang van afspraken en coördinatie tijdens het bouwproces werd door verschillende sprekers onder de loep genomen.

Het gebruik van staal in de bouw is in de afgelopen jaren enorm toegenomen. Nog maar tien jaar geleden werd in Nederland de geïntegreerde ligger voor het eerst toegepast. Momenteel wordt ongeveer 660.000 vierkante meter vloer gelegd op geïntegreerde liggers. Om aan de vraag te kunnen voldoen, heeft ook de staalproducent veranderingen moeten ondergaan. Volgens ir. D. Hamels van Corus hebben die onder meer geleid tot verruiming van het leveringsprogramma. Er werden ook verschillende voorbeelden getoond van opmerkelijke staalconstructies. Alles lijkt mogelijk met staal. Prof. ir. F. van Herwijnen ging in op de mogelijkheden van gietstaal, waarmee volgens hem geld kan worden bespaard op constructies. Hij drong aan op meer samenwerking tussen de verschillende bouwdisciplines. Het gescheiden denken van staal- en betonbouwers hindert volgens Van Herwijnen innovatief denken. Een van de aanwezige aannemers meldt in de wandelgangen, dat architecten te vaak ‘alleen aan het mooie ontwerp’ denken: “Ze gaan voorbij aan de – betaalbare – uitvoerbaarheid. Prachtige constructies zijn bedacht, maar aan de bereikbaarheid ten behoeve van onderhoud gaat menig architect voorbij.”

Bouwconcept

Volgens ir. R. Winkel van Robert Winkel Architecten is een goed bouwconcept de basis om tegemoet te komen aan de bezwaren. Zelf maakt hij gebruik van staalbouwelementen en een vast systeem van stramienen, waardoor iedere ‘woonconsument’ verzekerd kan zijn van kwaliteit, vaste kosten en bouwtijd, aldus Winkel.

Reageer op dit artikel