nieuws

Sleufloos

bouwbreed Premium

Het lijkt simpel, maar er hoeft maar een kleinigheid mis te gaan en de aannemer die door middel van persen een buisleiding legt, zit letterlijk met de brokken. Anders dan zo’n kwart eeuw geleden, toen de sleufloze aanleg opkwam, kent Groot-Brittannië nauwelijks nog mislukte projecten.

Niet in de laatste plaats doordat de universiteiten van Oxford en Kingston upon Thames veel onderzoek naar deze methode deden. Met die kennis kon bijvoorbeeld Coffey Construction een 65 meter stalen buisleiding met een doorsnede van 860 millimeter en een wanddikte van 25 millimeter in het Zuid-Engelse Walton onder de Theems persen. Dat gebeurde met de pneumatische pers Goliath Grundoram van TT UK. De projectduur beliep zes dagen; het stomplassen van de 8 meter lange buisdelen vergde zes uur.

Reageer op dit artikel