nieuws

Sittard en Dreischor zijn het groenst

bouwbreed Premium

Sittard is vrijdag uitgeroepen tot de Groenste stad van Nederland. Het Zeeuwse Dreischor mag zich het Groenste dorp noemen.

Beide plaatsen wonnen hun uitverkiezing van dertien andere gemeenten. Een vijftienkoppige jury van de competitie ‘Entente Florale’ heeft het plaatselijke groen grondig bekeken. De jury is vooral lovend over de parken van Sittard. Het traditionele ontwerp past perfect in het stadsbeeld. “De parken worden bovendien goed onderhouden en beheerd”, aldus de keurmeesters. Die zijn ook erg positief over de vele hagen en enkele bijzondere bomen. De waardering voor het Sittardse groen kwam uit op 8,5 punten, het hoogste van de deelnemende Nederlandse steden. Een zilveren bekroning was er voor Hoogeveen, Delft kreeg brons. In de categorie dorpen bleek de jury het meest enthousiast over Dreischor (gemeente Schouwen-Duiveland). Vooral omdat de bewoners zich veel inspanningen getroosten het groen nog mooier te maken. “De samenwerking met de plaatselijke overheid is exemplarisch”, oordeelt de jury, die een score van 8,3 toekende. Het zilver ging naar Veere en brons was voor Aalten. De prijzen zijn in Velp uitgereikt door J. van der Veen, voorzitter van het Productschap Tuinbouw. Van der Veen benadrukte dat burgers een groene omgeving belangrijk vinden. Groenvoorziening staat bij 85 procent van de mensen bovenaan het wensenlijstje. Parken en gazons zijn zelfs belangrijker dan nabijgelegen winkels of parkeerplekken. De verkiezing van de groenste plaatsen van Nederland is voor de tweede keer gehouden.

Reageer op dit artikel