nieuws

Sanering tuinen op grondgebied voormalige Limburgse mijnen in volle gang

bouwbreed

Het afgraven van ruim 240 vervuilde tuinen en 86 percelen openbaar groen op de voormalige mijnterreinen Oranje Nassau II in Landgraaf en Wilhelmina in Kerkrade is in volle gang. De sanering is noodzakelijk, omdat uit onderzoek is gebleken dat de concentratie kankerverwekkende pak’s in de grond te hoog is.

In eerste instantie lijkt het erop of de werknemers van Heijmans Infrastructuur en Milieu lukraak een paar tuinen hebben uitgezocht. Maar de provincie heeft de afgelopen jaren een grondig onderzoek uitgevoerd en het vervuilde gebied minutieus in kaart gebracht. Alleen als de hoeveelheid pak’s in de grond de norm overschrijdt wordt, afhankelijk van de diepte van de vervuiling, een halve of een hele meter grond afgegraven. In totaal gaat 90.000 ton grond op de schop.

Eierkolen

Projectleider H.L.S.M. Waeijen van de provincie Limburg weet hoe de verontreiniging is ontstaan: “De vervuiling is het gevolg van de fabricage van onder andere eierkolen en briketten, waarvoor pak-houdend pek als bindmiddel diende. Bovendien bevonden zich op het terrein zogenaamde slikputten. Hierin werden de restanten opgeslagen van schoonmaakmiddelen voor het wassen van steenkool.” Doordat de inzichten destijds toch ‘iets anders’ waren dan tegenwoordig, zijn na de sluiting van de mijn woningen op het terrein gebouwd, aldus Waeijen. De sanering kost in totaal 28 miljoen gulden, inclusief het verwerken van de vervuilde grond en schadeclaims. Het grootste gedeelte van de kosten komt voor rekening van de provincie. Kerkrade en Landgraaf betalen samen ruim twee miljoen gulden. De aannemer hoopt de werkzaamheden voor de bouwvak van 2001 af te ronden.

Reageer op dit artikel