nieuws

’s Werelds beroemdste voetbaltempel valt onder sloopkogel

bouwbreed Premium

Na de schoten van de voetballers zal er alleen nog de sloopkogel inslaan. De halve wereld mag morgen meekijken als Engeland en Duitsland voor de allerlaatste keer tegen elkaar strijden op het ‘heilige gras’ van Wembley, de beroemdste voetbaltempel op aarde.

Het bijna tachtig jaar oude Wembley-stadion gaat begin november definitief tegen de vlakte, inclusief de Twin Towers. Ultieme pogingen om die zo herkenbare, witte toegangstorens steen voor steen af te breken en elders in Engeland weer op te bouwen, blijken onhaalbaar. De extra kosten voor zo’n nostalgische operatie werden geschat op vier miljoen gulden. Het oude Wembley-stadion komt derhalve integraal in de geschiedenisboekjes. Op dezelfde plaats komt een nieuw Wembley, dat met negentigduizend zitplaatsen het grootste stadion van Engeland is en het vierde van Europa. Wembley herbouwen. Het is een droomopdracht waarvoor Britse aannemers elkaar verdringen. Wie zou niet het bekendste voetbalstadion op zijn of haar cv willen? Zelfs al heeft Engeland de organisatie van de WK 2008 gemist; beelden uit Wembley gaan jaar in jaar uit de wereld rond. Al was het alleen maar voor de Cup Final, waarvoor het oude Wembley primair ook werd gebouwd. Maar hare majesteits aannemers stonden niet in de rij en al helemaal niet te dringen. Na aanvankelijke interesse haakte zelfs de één na de andere belangstellende af. Vanwege onvoorstelbare problemen rond de planning, een steeds weer gewijzigde architectuur, politieke gevechten en niet in de laatste plaats de grillen van de opdrachtgever, Wembley National Stadium Limited. (WNSL), met de gevreesde en humeurige Chelseabaas Ken Bates als voorzitter.

Brief

Reageer op dit artikel