nieuws

Roep om meer geld voor Belgische wegen

bouwbreed

Het Belgische wegennet – 145.000 kilometer lang waarvan 1700 kilometer autosnelwegen – verkeert voor een groot deel in erbarmelijke staat. De belangrijkste oorzaak daarvan is jarenlange verwaarlozing door gebrek aan geld. Dat zegt de International Road Federation Belgium (IRFB). België zou de komende vijf tot acht jaar minstens 14 miljard gulden extra moeten investeren in wegen. Ruim 5,5 miljard gulden daarvan zou – mede als bijdrage een oplossing van het fileprobleem – moeten gaan naar ontbrekende schakels in het wegennet. Nog eens 5,5 miljard gulden zou moeten worden besteed aan achterstallig onderhoud en de rest aan beveiliging, aldus de IRFB. De federatie meent dat de paars-groene nationale en deelstaatregeringen van Vlaanderen en Wallonië moeten breken met de oude gewoonte om de verkeersinfrastructuur stiefmoederlijk te behandelen. “Het enige dat België doet, is de wegen opknappen als het echt de spuigaten uitloopt”, zegt een woordvoerder van de betrokken federatie, die in 1987 werd opgericht om de belangen te behartigen van alle weggebruikers (vooral het vrachtvervoer) en van de Belgische transporteconomie.

Doodschrikken De IRFB publiceerde ook een lijst met ontbrekende schakels in het Belgische verkeersnet, maar plakte daar geen bedrag op dat nodig is om al die wensen te verwezenlijken. “De samenleving zou zich doodschrikken”, luidt het verontschuldigend. Toch moet er werk gemaakt worden van deze wegenwerken, want het alternatief zou zijn dat het land dichtslibt en een soort verkeersinfarct oploopt. Volgens de prognoses zullen de files blijven aangroeien en zal het personenvervoer tegen 2015 met 30 procent zijn gegroeid en het goederenvervoer over de weg met 70 procent. Belangrijke ontbrekende schakels in het verkeer op het verlanglijstje van de IRFB zijn onder andere de sluiting van de Ring rond Antwerpen, een nieuwe Grote Ring rond Antwerpen, de omvorming van de N49 van Antwerpen naar de Belgische kust tot een volwaardige autosnelweg en een verbreding van de Grote Ring rond Brussel tussen Zellik en Wemmel.

Reageer op dit artikel