nieuws

Reiniging van gevel Rotterdams stadhuis loopt vertraging op

bouwbreed Premium

Het grootste project in Europa op het gebied van gevelreiniging met laserstralen, het Rotterdamse stadhuis, loopt vertraging op. Op basis van de vervuiling van een proefvak in de zijgevel van het monument is indertijd een tijdsplanning gemaakt. Nu blijkt echter de voorgevel vijf keer zo vies te zijn als gedacht.

Bakstenen en natuurstenen gevels kunnen met verschillende technieken worden gereinigd. In Rotterdam koos men uit vrees voor verwering van de monumentale gevel voor reiniging met de lasertechniek. Hierbij absorbeert het laserlicht de donkere vuillagen, terwijl het schoongemaakte natuursteen onaangetast blijft. N. Sizoo, woordvoerder van dit project: “Om uit te vinden of de lasertechniek geschikt was, is eerst een proefvak aan de zijgevel behandeld. Als de proef zou zijn mislukt, hadden we in ieder geval geen afwijkende plek aan de voorgevel gehad.” Volgens Sizoo is de voorgevel extra vies geworden door roet afkomstig van de stoomtram, die in de jaren dertig over de Coolsingel reed. Bij de gemeente is inmiddels een verzoek ingediend om de werkzaamheden te versnellen. Sizoo: “Eén van de opties is het inzetten van een tweede lasermachine. De belangrijkste reden om het werk te bespoedigen is het feit dat Rotterdam culturele hoofdstad van Europa is in 2001.” De totale kosten voor de renovatie van het stadhuis bedragen 50 miljoen gulden. Het gevelreinigingswerk is begroot op 2 miljoen gulden. Volgens Sizoo zal het versnellen van het reinigingswerk niet op ernstige bezwaren stuiten, gezien de omvang en het belang van het werk. Het Rotterdamse stadhuis wordt met de lasertechniek behandeld door Laserclean BV. Behalve lasertechniek zijn er ook andere methoden om gevels te reinigen. TNO heeft onlangs acht technieken onderzocht. Die zijn beproefd op de zijgevel van het voormalig Koloniaal Etablissement in Amsterdam. De resultaten zijn voor andere gevels echter beperkt van nut, omdat het effect van een techniek ook afhankelijk is van de eigenschappen van de ondergrond, het type vervuiling en de uitvoering.

Reageer op dit artikel