nieuws

Prijsvraag mooiste toilet vooral serieus

bouwbreed

Café-restaurant Cobra in Amsterdam heeft het mooiste toilet van Nederland en België. Dat vindt althans een zeskoppige jury onder leiding van scheidend rijksbouwmeester Wytze Patijn. Het gezelschap riep het toilet van interieurarchitect Kees Spanjers uit honderdzestig inzendingen tot winnaar uit. “De tijd dat een toilet bestaat uit een hel verlichte, wit betegelde ruimte is definitief voorbij”, aldus Patijn.

L. Verstegen, directeur van het pr-bureau Verstegen en Stigter, liet er zaterdag in het Nederlands Architectuurinstituut (Nai) geen misverstand over bestaan. De door Patijn georganiseerde prijsvraag Kamer 100 is een serieuze aangelegenheid. Wie tijdens de prijsuitreiking hoopte op veel grappen en grollen rond dit onderwerp, kwam bedrogen uit. “We doen hier niet aan onderbroekenlol en er zullen geen woordspelingen of flauwe woordgrappen worden gemaakt”, zei Verstegen streng tegen de zes genomineerden met aanhang en vooral veel mediavertegenwoordigers in de zaal.

Niet-alledaags

De pers had zich sinds de bekendmaking van de prijsvraag deze zomer in groten getale op het onderwerp gestort. Dat was ook Wytze Patijn opgevallen. Hij wilde voor zijn afscheid vooral een niet-alledaags onderwerp voor het voetlicht brengen. “Als rijksbouwmeester heb ik mij altijd met grote onderwerpen beziggehouden. Onder de douche bedacht ik dat toiletruimtes ook meer de binnenkant van de architectuur laten zien. En gezien het aantal deelnemers aan de prijsvraag en de mediabelangstelling blijkt het onderwerp enorm te leven.” Twee dagen lang toerde de jury in een bus door Nederland en België. Het waren volgens Patijn twee vrolijke dagen. “We hebben veel toiletten bezocht. We zijn er ook op gaan zitten, maar hebben ze, voor de goede orde, niet gebruikt.” De zaal lacht besmuikt. De speurtocht naar het mooiste toilet, waarbij originaliteit het hoofdcriterium was, leidde uiteindelijk tot zes nominaties: een wc in Brasserie Pakhuis in Gent, een toilet in kantoorgebouw Mercator & Noordstar in Antwerpen, de wc van Lijstenmakerij Ron de Hoog in Maassluis, het openbare toilet aan de Kleine van der A in Groningen, de wc van café-restaurant Cobra in Amsterdam en een ‘kamer 100’ in het Amstelveense wooncentrum Co van der Horst.

Ondoorzichtig

Het ‘kleinste kamertje’ van het Amsterdamse café-restaurant Cobra kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus. Deelname van Cobra aan de prijsvraag gaf bij de jury echter wel een probleem. Immers, de ontwerper, Kees Spanjers, maakte zelf deel uit van de jury. Het toilet was echter door de eigenaar van Cobra, M. de Haan, ingezonden. Patijn: “Maar Spanjers is niet meegeweest met de bezichtiging en heeft zich ook niet bemoeid met het juryoverleg.” Dat zijn ontwerp heeft gewonnen komt volgens de rijksbouwmeester vooral door de aanwezigheid van opvallende, glazen wc-deuren. Deze deuren veranderen van transparant naar bijna ondoorzichtig op het moment dat het slot wordt omgedraaid. “Fascinerend zijn ook de televisieschermen bij de urinoirs, die ervoor zorgen dat de mannen hun aandacht erbij houden.”

Plekje

Eigenaar De Haan nam de prijs, een schilderij van kunstenares Suzan Drummen, dankbaar in ontvangst. “We vinden er wel een mooi plekje voor.” Over de Kamer 100-prijsvraag is een boekje uitgegeven met daarin veel foto’s van de verschillende inzendingen. Patijn: “Het is een juweel van een boekje, dat zich gezien de geringe afmetingen gemakkelijk op het toilet laat lezen. Grapje.” Livia Verstegen kan er niet om lachen.

Reageer op dit artikel