nieuws

‘Persoonlijk wonen’ wordt norm

bouwbreed Premium

Bouwfonds Woningbouw wil binnen vier jaar op de totale bouwproductie het concept ‘persoonlijk wonen’ toepassen. De ervaringen met de pilotprojecten (waarbij de consument ruime inbreng kreeg) blijken zo positief dat het concept voorziet in een duidelijke behoefte.

Dat zegt ing. J. Rosenhart, directeur persoonlijk wonen van Bouwfonds Woningbouw. Zijn streven is voor het einde van volgend jaar een kwart van de productie van het Bouwfonds op deze wijze te realiseren. Kern van het concept is dat de koper een ruime keuze heeft in het gevelbeeld, de grootte en de indeling van de woning. Zo kunnen de kopers kiezen uit een tuin- of straatgerichte woning, maar ook uit erkers, uitbouwen en dakkapellen. In de woning zelf staat het de koper vrij bijvoorbeeld de badkamer op de begane grond of op zolder te situeren. Vanmiddag wordt in Wijk bij Duurstede de eerste paal geslagen voor de bouw van dertig koopwoningen in plan De Geer. Het gaat om het eerste deel van een project van huizen tussen 225.000 en 345.000 gulden, waarop de ontwikkelaar het concept toepast. “In principe is alles mogelijk”, vertelt ing. Ch. Wiersema, bouwkundig leider van het nieuwbouwproject. Voor de dertig huizen heeft architectenbureau ir. Joost Dolhain Design een scala aan keuzemogelijkheden ontworpen. Hiermee heeft Rosenhart lering getrokken uit eerdere proefprojecten. “In ons eerste project bij Ouderkerk aan de IJssel konden de kopers zelf met ideeën en wensen komen. Het bleek echter heel moeilijk deze wensen in de korte tijd tussen de verkoop en de start van de bouw te honoreren.”

Auto-industrie

Rosenhart vergelijkt persoonlijk wonen met de auto-industrie, waar de klant uit heel veel opties kan kiezen. Overigens kunnen kopers nog wel persoonlijke wensen laten uitvoeren. Opvallend is dat bij de kopers van de dertig huizen niet van de standaard uitbreidingen is afgeweken. Er is ook geen koper die alle uitbreidingsopties heeft aangeschaft. Volgens Wiersema komt dit doordat het gaat om starters op de woningmarkt. “Het is hun eerste huis en ze hebben nog weinig woonwensen. Ze zijn al blij dat ze uit 900 gegadigden een huis in De Geer kunnen kopen.” Een goede begeleiding van de consument en het inzichtelijk maken van de keuzes met computeranimatie zijn in het Bouwfondsconcept onontbeerlijk. “Uit eerdere pilotprojecten blijkt dat dit nog verbetering behoeft.” Naast een grotere keuzevrijheid voor de consument voorziet het concept tevens in een scheiding van de ruwbouw- en afbouwfase op de bouwplaats.

Protocollen

De projecten worden door twee co-makers, een ruwbouwaannemer en afbouwaannemer, uitgevoerd. “Deze aanpak leidt wel tot nieuwe protocollen ten aanzien van verantwoordelijkheid. De afbouwer wil bijvoorbeeld niet opdraaien voor gemaakte fouten van de ruwbouwer. Dit zijn zaken die in komende projecten verder worden uitgewerkt.”

Reageer op dit artikel