nieuws

Oorzaak bijna fataal ongeluk met kraan Breda mysterie

bouwbreed Premium

Tijdens werkzaamheden aan een nieuw kantoorpand in Breda is vrijdag een bouwkraan van 27 meter hoog omgevallen. Een vrouw en haar twee kinderen ontsnapten ternauwernood aan de dood. Over de oorzaak van het ongeluk tasten de betrokken partijen volkomen in het duister.

Het had voor de vrouw en haar kinderen een fatale vrijdag de dertiende kunnen worden. Zij kwamen met de schrik vrij nadat de bouwkraan rakelings langs de auto scheerde en op de weg viel. De kraanmachinist was bezig met het hijsen en plaatsen van betonnen wandelementen toen het ongeluk gebeurde. Volgens chef montage A. Bazelmans van Hurks Beton uit Eindhoven viel de kraan op een gegeven moment gewoon om. “Die wandelementen wegen tien ton. Door een nog onverklaarbare oorzaak is de kraan gaan draaien en vervolgens door het gewicht van het element omgevallen.” De kraan viel samen met het betonnen element door de bomen en kwam vervolgens op de weg terecht. De kraan miste de vrouw en haar kinderen op een haar na. “De schade valt gelukkig ontzettend mee”, vindt Bazelmans. “Een deel van de kraan schampte de motorkap van de auto. Daarin zit niet meer dan een kleine deuk. En ik ben zaterdag nog op bezoek geweest bij de vrouw, maar zij maakt het prima en is eigenlijk alleen flink geschrokken.” Aan de kraan was aanzienlijk meer schade. “De beweegbare jib van de kraan is kapot. Maar gelukkig zijn er geen slachtoffers gevallen. Ook het pand dat wij over vijf weken moeten opleveren is niet geraakt. Het had dus allemaal veel erger kunnen zijn.”

Aansprakelijkheid

Hoe het ongeluk precies heeft kunnen gebeuren is nog onduidelijk. “Het lijkt mij een zeer ongelukkige samenloop van omstandigheden. Het onderzoek van de arbeidsinspectie zal moeten uitwijzen wat er nu precies is gebeurd.” Hurks Beton huurde de kraan van Mammoet-Van Seumeren. Volgens Bazelmans is dit bedrijf verantwoordelijk voor de schade die is ontstaan naar aanleiding van het ongeval. “Mammoet is goed verzekerd tegen dit soort ongelukken. Volgens mij zullen er geen problemen ontstaan over de aansprakelijkheid.” Een medewerker van Mammoet bevestigt dit. Hij somt op: “Er is een lichte schade ontstaan aan de auto en er is een bouwhek vernield. Het element dat is gevallen is inmiddels uitgebreid gekeurd en gewoon in het gebouw verwerkt. Het vervangen van de beweegbare jib kost maximaal een ton. Wat dat betreft valt het allemaal heel erg mee.”

Reageer op dit artikel