nieuws

Noordanus voorzitter van VROM-Raad

bouwbreed Premium

Peter Noordanus stapt op als wethouder van de gemeente Den Haag. Met ingang van 1 januari 2001 wordt hij voorzitter van de VROM-Raad. Noordanus volgt dr. ir. Th. Quené op die de raad vanaf de oprichting in 1997 heeft geleid.

Met het bekleden van de nieuwe functie heeft Noordanus zo’n twee tot drie dagen per week werk. De resterende tijd wil hij besteden aan het nieuw leven inblazen van zijn hoogleraarschap en het opzetten van een adviesbureau. Noordanus is sinds 1989 wethouder van Den Haag. Hij volgde het huidige tweede kamerlid Adrie Duivesteijn op, wiens aanpak van de stadsvernieuwing bijna leidde tot het faillissement van de gemeente. Als portefeuillehouder ruimtelijke ordening en stadsvernieuwing was Noordanus verantwoordelijk voor grote projecten. Hij was de aanjager achter het project Nieuw Centrum dat het Haagse centrum een nieuw uiterlijk geeft. Voor zijn nieuwste megaproject Hoog Hage sloot Noordanus onlangs nog een contract met de rijksoverheid. Noordanus heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij Den Haag wilde gaan verlaten. Burgemeestersfuncties in Zaanstad en Utrecht gingen echter aan zijn neus voorbij.

Opvolger

Onlangs werd zijn naam nog genoemd om Pronk als minister van VROM op te volgen wanneer deze naar de Verenigde Naties zou vertrekken. Zoals bekend greep Pronk naast de vacante functie bij de VN ten koste van ex- premier Lubbers. Noordanus (20 november 1948) studeerde Nederlands recht in Leiden, werkte bij de Raad van Advies voor de Ruimtelijke Ordening (RARO) en het instituut voor Bouwrecht, waar hij directeur was. In 1988 werd hij benoemd tot hoogleraar onroerendgoedrecht aan de TU Delft. Op dit moment is Noordanus lid van het dagelijks bestuur van de PvdA, voorzitter van het instituut voor bouwrecht en voorzitter van de stichting hoogbouw.

Reageer op dit artikel