nieuws

Nieuwste wiellader schept in één keer 20 kuub

bouwbreed

In het demonstratiecentrum in Malaga presenteerde Caterpillar vorige week zijn nieuwste schepping: de vijftigtons wiellader 988G.

Behalve aan technische verbeteringen is ook veel aandacht besteedt aan menselijk comfort. De cabine kent een inhoud van 3,2 kubieke meter en elektro-hydraulisch comfort voor de machinist. Verder heeft de graafarm een belangrijke wijziging ondergaan. Bij het voorlaatste model bestaat de arm uit twee platen, waartussen zich het kantelmechnisme bevindt. Bij de 988G bestaat de arm uit één stuk, waardoor hij veel steviger is geworden, hoger kan reiken, minder onderhoud behoeft en voor meer stabiliteit zorgt. Volgens zegsman C. Belouin van Caterpillar wordt deze wiellader vooral in steengroeven en mijnen gebruikt. In Nederland kan hij voor het verladen van bulk interessant zijn. De 3456 Electronic Unit Injection Diesel levert 10 procent meer kracht en kan 24 procent hoger reiken dan zijn voorganger. Afhankelijk van de maat schepbak (er zijn er vier) kan de wiellader in één keer een veertig- tot zeventigtons vrachtwagen laden, waarmee de efficiency is bewezen. Door deze uitzonderlijk grote capaciteit is voor de machine geen toekomst als gemeengoed weggelegd. De krachtige wiellader 998G van het Amerikaanse bedrijf Caterpillar is inmiddels in Duitsland al verkocht.

Reageer op dit artikel