nieuws

Nieuwbouw koerst af op laagterecord

bouwbreed Premium

De nieuwbouw van koop- en huurwoningen stevent komend jaar af op een laagterecord van 70.000. Mede daardoor zullen de koopprijzen blijven stijgen. Deze voorspelling doet NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars in de jongste ‘Thermometer koopwoningen’.

“De woningmarkt wordt overspoeld met klanten. Alle kans dus op een hoge bouwproductie. Toch valt de werkelijkheid zwaar tegen. Ondanks de schaarste koerst de totale nieuwbouwmarkt zelfs af op een nieuw naoorlogs diepterecord”, schrijft de NVB in het rapport dat samen met onderzoeksinstituut OTB van de TU Delft is gemaakt. Dit dieptepunt is te wijten aan vertragende ambtelijke procedures rond bestemmingsplannen, vergaande eisen van gemeenten op het gebied van welstand en architectuur en oplopende personeelstekorten bij de bouwbedrijven. De doelstelling van staatssecretaris Remkes (volkshuisvesting) in de Nota wonen om 100.000 woningen per jaar te bouwen, noemt de NVB dan ook ambitieuzer dan de praktische mogelijkheden. Daarbij wijst de organisatie erop dat de afgelopen vijf jaar de jaarlijkse productie rond de 90.000 heeft gelegen. Dat aantal zal in 2001 dus al drastisch lager liggen. “Het is nog niet te zien aan het aantal uitgegeven bouwvergunningen, maar wij in de praktijk zien we de bui al hangen”, aldus NVB-directeur N. Rietdijk. De voorspelling valt ook al af te lezen uit een scherpe terugval in het aantal nieuwe planaanmeldingen. Daardoor loopt ook het aantal verkopen van nieuwe huizen snel terug. In de eerste zeven maanden van dit jaar verkochten de gezamenlijk bouwbedrijven en projectontwikkelaars ruim 12 procent minder nieuwe huizen dan in de eerste zeven maanden van het laatste jaar in de vorige eeuw.

Slechter

Die situatie wordt alleen maar slechter, zo voorziet de NVB. Uit de gezamenlijke registraties van Woningborg en de stichting SWK blijkt dat in het eerste halfjaar van dit jaar voor 25 procent minder nieuwe woningen plannen zijn ingediend. Mede door de verdere verkrapping van het aanbod nieuwe koopwoningen voorspelt de NVB dat de prijzentop in deze sector nog lang niet bereikt is. Daarbij baseert de organisatie zich op het feit dat de salarissen zeker in het bedrijfsleven momenteel sterk stijgen. Verwacht wordt dat dit voorlopig door blijft gaan gezien de krapte op de arbeidsmarkt. Daarbovenop komt dankzij het nieuwe belastingstelsel nog eens een extra koopkrachtstijging van tenminste 3 procent. Momenteel ligt de gemiddelde koopprijs op zo’n vier ton. Als er geen rare dingen gebeuren met de hypotheekrente, zal die gemiddelde prijs in 2004 zijn gestegen naar 540.000 gulden. Dat is bijna 10 procent hoger dan de NVB in februari nog voorspelde.

Op pagina 2: Woningmarkt is als het weer.

Reageer op dit artikel