nieuws

Negatieve sentimenten

bouwbreed Premium

Negatieve sentimenten, zo kwalificeerde een beurshandelaar de stemming deze week op de beurs. De AEX verloor dagelijks.

Op maandag dik 10 punten, dinsdag marginaal met een kwart puntje en woensdag weer ruim 17 punten. Donderdag leek er een omslag te komen, totdat de gebeurtenissen in Ramallah roet in het eten gooiden. Cynisch genoeg was het niet de moord op de Israëli, maar de daarop volgende helikopteraanval die de stemming op de beurs deed omslaan. Toch eindigde de AEX nog met ruim 3 punten in de plus. De olieprijs steeg prompt ruim 3 dollar per vat tot ruim 35 dollar. Tegelijkertijd blijft de euro afglijden, ondanks de voortdurende inspanningen van economen die blijven roepen dat het zo goed gaat in Europa. De voornaamste reden voor de negatieve stemming ligt bij de technologiefondsen. Vooral in de telecomwereld is nog voortdurend sprake van een consolidatiegolf die beleggers blijkbaar onrustig maakt. Dat is voorstelbaar gezien de torenhoge bedragen die ermee gemoeid zijn. KPN en Versatel konden er deze week van meepraten. Ook de berichten uit de Verenigde Staten geven de beleggers weinig reden tot vreugde. De ene winstwaarschuwing na de andere, bijvoorbeeld van Lucent. Kortom, het heeft er alle schijn van dat beleggers de nieuwe economie gaan beoordelen als de oude: er moet gewoon winst worden gemaakt. In een dergelijk klimaat zou je mogen verwachten dat de oude waarden als bouwfondsen meer in de belangstelling zouden komen. Dit temeer na de vorige week gepubliceerde CBS-cijfers waaruit blijkt dat de bouwfondsen de best presterende zijn in termen van totaal rendement. Niets is echter minder waar. De omzetten in die fondsen stellen weinig voor en de koersen blijven zakken. Ballast Nedam, HBG, Heijmans, NBM Amstelland en Volker Wessels Stevin vertoonden overeenkomst met de euro: elke dag werd wat ingeleverd bij overigens zeer matige omzetten. BAM daalt harder, na de hausse van de overname van de bouwactiviteiten van NBM-Amstelland. Het aandeel verloor in een week dik 5 euro bij een koers van nog 66,25 euro op 6 oktober. Na wekenlange stijging van de koers Boskalis lijkt het aandeel weer uit de gratie. Al twee weken dikt het behoorlijk in. Daar hielp zelfs de koninklijke onderscheiding van topman Van Gelder niet aan. De belegger is meer onder de indruk van het afblazen van de fusie met HBG en een miljardencontract in het Verre Oosten dan van dat lintje.

Reageer op dit artikel