nieuws

Minder ruimtebeslag en hoger rendement

bouwbreed

Liftenfabrikant Otis BV heeft het nieuwe lifttype Gen 2 geïntroduceerd, dat een kleinere inbouwruimte vergt en waarvan de aandrijving een hoger rendement heeft dan voorgaande systemen.

Na honderdvijftig jaar liften met kabels te hebben gebouwd, vervangt Otis deze door een nieuwe compacte aandrijftechnologie met flexibele, platte aandrijfriemen. De buigzame, met staal versterkte aandrijfriemen van de Gen 2 zijn gecoat met hard polyurethaan. Daardoor slijten de riemen minder en hebben ze geen smering nodig. De levensduur van de riemen zou volgens Otis twee tot drie keer zo hoog moeten zijn als die van staalkabels. Ook maakt de flexibiliteit van de aandrijfriemen een machine van beperkte omvang mogelijk. De synchroonmotor is volgens Otis 70 procent kleiner dan die van traditionele liften en heeft een tractieschijf met een diameter van tien centimeter. De compacte aandrijving kan bovenin de liftschacht worden bevestigd en maakt een aparte machinekamer overbodig. De Gen 2 is voorzien van vernieuwde antivibrerende apparatuur die de trillingen in het systeem zoveel mogelijk reduceert. Dit moet ook geluidsoverlast in aangrenzende ruimtes zoveel mogelijk beperken. Voor een stiller functioneren werkt de ophanging van de liftcabine niet meer met tandwielen. Daardoor is geen smering van de ophanging meer nodig en is volgens Otis een rendementswinst van 50 procent mogelijk vergeleken met een traditioneel ophangsysteem.

Constante bewaking

Om betrouwbaarheid, veiligheid en comfort zoveel mogelijk te waarborgen, is de Gen 2 technologie uitgerust met constante bewaking op afstand. Dit REM 5.0 systeem volgt continue het functioneren van de lift en waarschuwt Otis wanneer er een functiestoring optreedt. De besturingsmodulus van de Gen 2 is ontworpen om een groep van maximaal drie liftcabines te beheren. De nieuw toegepaste schakelingen en software moeten de lift een snelle reactietijd en een comfortabel passagiersvervoer geven. Volgens Otis kunnen liften van het type Gen 2 door verbeterde montagemethoden en gebruik van lichtere materialen nu ook sneller en veiliger worden geïnstalleerd dan voorheen.

Otis BV, Amsterdam, telefoon (020) 5682211.

Reageer op dit artikel