nieuws

Lichtgewicht gevel van natuursteen

bouwbreed Premium

Met een nieuwe lijm voor het bevestigen van natuurstenen gevelpanelen is het mogelijk lichter en dus goedkoper te bouwen. Dit zegt H. van Herpen, directeur van Tweha Trading uit Alphen aan den Rijn.

Constructief lijmen komt in de bouw steeds vaker voor. Kalkzandsteen, gips, tegels, dakbedekkingen en nog veel meer materialen worden gelijmd. Ook het lijmen van gevelplaten gebeurt al ruim twaalf jaar. Maar de montage van natuurstenen gevelelementen geschiedde tot voor kort uitsluitend met mechanische bevestigingsmiddelen. Een nadeel van deze techniek is dat door de puntbelasting van de ankers, bouten of pluggen de minimale dikte van het natuursteen dertig millimeter moest zijn. De relatief zware bekleding vereiste daardoor een zware achterliggende constructie. Aan die wijze van monteren lijkt nu een eind te komen. Door de behoefte aan ‘blinde’ bevestigingen en de wens om lichter te contrueren kwam de ontwikkeling van het lijmen van natuursteen op gang. Door de lijm op een groot oppervlak achter op het paneel aan te brengen, ontstaat een betere spanningsverdeling. Volgens Van Herpen is het daardoor nu mogelijk om met dunnere gevelplaten, tot een dikte van één centimeter te werken. Bepalend voor de toe te passen dikte is de specifieke buigtreksterkte van het natuursteen.

Besparing

Uit onderzoek blijkt, aldus Van Herpen, dat het gebruik van lijm tot een besparing van dertig procent van de bouwkosten kan leiden. Van Herpen: “Dunnere platen zijn goedkoper dan dikke. Dat geeft een kostenbesparing. Omdat de panelen veel lichter zijn, kan de achterliggende constructie lichter worden uitgevoerd en heb je minder logistieke problemen. Daar komt nog eens bij dat de bevestiging zeker veertig procent minder tijd vergt.” Een KOMO-keurmerk is er nog niet. Woordvoerder Van Diggelen van de Stichting Kwaliteitscentrum Gevelelementen (SKG): “We werken al geruime tijd aan een beoordelingsrichtlijn (BRL) op basis waarvan een KOMO-attest kan worden afgegeven. Naar verwachting zal begin volgend jaar de BRL een feit zijn en kunnen de eerste certificaten worden afgegeven.” In de BRL is een trek- en afschuifwaarde gegeven met een veiligheidsmarge: rekenfactor 10 voor de afschuifsterkte en 4 voor de treksterkte. Zijn die waarden haalbaar, dan voldoet het werk aan de KOMO-eisen en zitten de platen tien jaar onder KOMO-keur aan de gevel. Of dat voldoende zekerheid geeft, is de vraag. Maar er zijn helaas nog geen gedragsgegevens bekend die verder voeren dan veertien jaar. Om helemaal zeker te zijn, kan een opdrachtgever nog beslissen paniekhaken toe te passen.

Reageer op dit artikel