nieuws

Lichaamswarmte brengt energie-nulwoning op temperatuur

bouwbreed

In menig Nederlandse woning gaat dezer dagen de verwarming weer aan, maar in een huis aan de Barendrechtse Noldijk blijft zij uit. Toch is het er met 21 graden behaaglijk warm. Lichaamswarmte van de bewoners en warmte opgewekt door televisie, fornuis en lampen houden de zogeheten energie-nulwoning op temperatuur.

“Theoretisch kan het niet, dat heb ik laten narekenen, maar in Luxemburg is al aangetoond dat de interne warmteproductie in een huis voldoende kan zijn”, zegt bewoner en ontwikkelaar ir. J. van Oeveren. De directeur van Riserva Vastgoedontwikkeling is zelf in de villa getrokken, omdat de komende twee jaar met subsidie van Novem veel metingen moeten worden verricht. Van Oeveren: “Je kunt een koper niet aandoen dat hij telkens onderzoekers over de vloer krijgt.” Het geheim van de villa zit verborgen in de constructie. De veertig centimeter dikke, tweezijdig geïsoleerde wanden en de begane-grondvloer hebben een kern van beton, waarin een systeem van buizen is aangebracht. Door het buizenstelsel stroomt grondwater met een constante temperatuur van twaalf graden. Het water wordt opgepompt uit twee vijftig meter diepe bronnen naast het huis. Van Oeveren: “Er is altijd een warmteverschil van tien graden met het klimaat in de woning. Als de interne warmteproductie gelijk is aan die tien graden, heb je altijd een prettige temperatuur.” Behalve dubbelzijdige isolatie van de wanden heeft de woning met gas gevulde ramen en een dak dat met dertig centimeter polystyreen is ingepakt. Dat moet warmtelekken voorkomen. Het kleine keteltje dat op zolder hangt, heeft alleen nog maar dienst gedaan bij verwarming van douche- en keukenwater. Van Oeveren en zijn gezin hebben ook nog geen extra lichaamsoefeningen hoeven doen om het huis warm te krijgen. In het hele huis zijn voelers aangebracht, die ervoor zorgen dat de temperatuur overal behaaglijk blijft. Registreert het systeem dat in de voorkamer de vloer door de zonnestralen opwarmt, dan zorgt de computer ervoor dat het opgewarmde water naar minder warme delen van het huis wordt gepompt. Een systeem voor toe- en doorvoer van lucht voorkomt dat het bedompt wordt in huis.

In licentie

Het systeem is bedacht door een Luxemburger, die het zogenoemde Isomax Energiesysteem al eens met succes heeft toegepast. Het enige verschil was, dat dit huis direct op het zand kon worden gebouwd. Die opbouw stond opslag van warmte onder de woning toe. Van Oeveren heeft de vinding in licentie genomen. Hij acht het zeker niet uitgesloten dat grotere aannemers belangstelling zullen tonen voor grootschaliger toepassingen. Zijn woning heeft een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van 0,56. “Dat is veel lager dan andere energiezuinige woningen”, zegt Van Oeveren. “En als je dan ziet wat ze allemaal moeten doen om die waarde naar beneden te halen: pv-cellen, zonneboilers, noem maar op. Hier kom je met een simpele wandconstructie een stuk verder.”

Polen

De kosten van de woningen hoeven volgens Van Oeveren niet hoger te zijn dan die van gewone huizen. Van Oeveren liet de wanden kant-en- klaar maken in Polen, omdat de productie relatief veel tijd in beslag neemt. Prettig aan het systeem is, dat wanden met een lengte van twaalf en een hoogte van drie meter eenvoudig zijn te produceren. Alle wanden van de villa in Barendrecht stonden in twee dagen op hun plaats. Lastiger was het maken van de hoekverbindingen, die hier en daar niet helemaal bleken te passen. Ook kostte de verankering van de kozijnen in de wanden de nodige hoofdbrekens. “Een kwestie van wennen”, aldus Van Oeveren.

Reageer op dit artikel