nieuws

Leren van Vinex-ontwikkelingen elders

bouwbreed Premium

Hendrik Ido Ambacht let vooral op goede ontsluiting De Volgerlanden Tussen Hendrik Ido Ambacht en Zwijndrecht, op de plek waar nu het groene polderlandschap nog floreert, verrijzen de komende jaren 4500 woningen. Ruim de helft van deze huizen en appartementen moet voor 2005 zijn gerealiseerd.

Terwijl de meeste Vinex-locaties in Nederland al volop in aanbouw zijn, moet er met De Volgerlanden in Hendrik Ido Ambacht nog worden gestart. “We hebben de afgelopen jaren goed gebruikt om onze plannen gedetailleerd uit te werken. Inmiddels is het eerste kleine project van enkele tientallen woningen in aanbouw. Langzamerhand worden nu ook de andere projecten bouwrijp gemaakt”, vertelt projectvoorlichter F. Weenink. De Volgerlanden mag geen kopie worden van andere Vinex-wijken. “Daarom zijn we niet als een gek gaan bouwen, maar hebben we rustig gekeken naar wat goed is voor de gemeente. Je bouwt toch een hele nieuwe wijk. Verder hebben we kunnen leren van andere Vinex-ontwikkelingen. Wat daar opvalt, is dat de infrastructurele ontsluiting vaak niet goed functioneert. Om dat te ondervangen hebben we er voor gekozen een HOV- verbinding aan te leggen. Deze snelle busverbinding brengt de nieuwe bewoners binnen vijf minuten tot aan het station van Zwijndrecht. Het is de bedoeling dat er binnen enkele jaren een hoogwaardige Drechtstedenverbinding ontstaat. Hendrik Ido Ambacht is daar dan al helemaal klaar voor.” De Volgerlanden wordt in samenwerking met de gemeente Zwijndrecht ontwikkeld. “Toch zullen de nieuwe bewoners onder Hendrik Ido Ambacht vallen. Maar de wijk is tevens van belang voor Zwijndrecht. Er komen naast veel woningen namelijk ook hoogwaardige voorzieningen in deze nieuwe wijk. Enkele voorbeelden zijn winkelvoorzieningen, een groot park, een gezondheidscentrum en een grote basisschool met vier dependances. Leuk is de ontwikkeling van tien lokalen in zogenaamde schoolwoningen. Deze lokalen kunnen, mocht dat nodig zijn, makkelijk worden veranderd in permanente woningen. Op die manier houden we nu al rekening met de veranderende woningmarkt van morgen. Er is ontzettend veel vraag naar woningen in onze regio. Die vraag kunnen we voor een groot deel opvangen met de bouw van deze nieuwe woningen. Daarnaast bouwen we aan een nieuw hart tussen onze gemeente en Zwijndrecht. Er zijn dus veel grote belangen bij deze ontwikkelingen”.

Reageer op dit artikel