nieuws

Kachel in de grond bespaart ruimte in woning

bouwbreed

Met 2,9 ton is MAX niet echt een lichtgewicht. Het compacte verwarmingssysteem van Haase uit het Duitse Neumünster bespaart wel veel ruimte. MAX verenigt in een tank een oliereservoir en een stookapparaat voor lagetemperatuurverwarming. De eenheid wordt buiten de woning in de grond geplaatst.

De tank bestaat uit een binnen- en buitenwand uit glasvezelversterkte kunststof met daartussen een laag isolatiemateriaal. Haase noemt de constructie gegarandeert lekbestendig. De tank meet in doorsnede 2.10 meter. Het opslagvat kan 2580 liter huisbrandolie bevatten. Het stookapparaat levert een vermogen van 8 tot 14 kilowatt bij een rendement van 96,5 procent. Bij de verbranding komt geen roet vrij, zodat de installatie zonder schoorsteen toe kan. Het rookgas heeft een temperatuur van 60 graden Celsius. Het stookapparaat verwarmt tevens de olie voor, zodat die voldoende vloeibaar blijft en efficiënter verbrandt. De energie gaat op aan ruimteverwarming en warmwaterbereiding. Voor het laatste beschikt de installatie over een opslagvat van 120 liter.

Kosten

MAX kost in Duitsland circa 18.000 gulden. Daar komen nog de kosten voor onder andere aanleg en leidingwerk bij. Haase levert daarvoor een standaardverbinding van 3 meter lang. Die bestaat uit een dubbelwandige en flexibele geïsoleerde buis voor onder andere warmwater en circulatiewater. Een aparte leiding uit HDPE voert koud water aan. De afnemer moet zelf het boorwerk door de fundering (laten) uitvoeren. De plaatsing neemt een kleine zes uur in beslag. De rekening voor het grondwerk begint bij 1400 gulden. Onder de noemer ‘windkachel’ levert Haase een verwarmingstoestel op basis van de warmtepomptechnologie. De ontwikkeling van dit systeem nam zo’n vijf jaar in beslag. Ontwerper T. Hecker en anderen sloten met het bedrijf uit Neumünster een samenwerkingsovereenkomst voor de productie. De windkachel onttrekt warmte aan de buitenlucht en draagt die over op een vloerverwarming en een warmwatersysteem. Een langzaam draaiende ventilator zuigt de lucht aan en blaast die door de lamellen van een verdamper. Daar verdampt een milieusparend koudemiddel. Het aldus ontstane gas passeert een verdichter en bereikt daardoor een temperatuur van zo’n 35 graden Celsius.

Vermogen

Het vermogen beloopt 4 tot 14 kilowatt en is modulair uit te breiden. Haase stelt de verhouding ussen afgegeven warmte en opgenomen elektriciteit op 5:1. De fabrikant rekent voor dat de omgeving 4 tot 5 kilowattuur energie levert. De rest van het benodigde vermogen gaat op aan de verdichter. Vergeleken met andere systemen bedraagt de jaarlijkse kostenbesparing 30 tot 50 procent. De windkachel meet in lengte, breedte en hoogte respectievelijk 1.75, 0.60 en 1.40 meter en wordt buiten opgesteld.

Reageer op dit artikel