nieuws

Hoofdbedrijfschap Afbouw in aantocht

bouwbreed

Nog voordat het Hoofdbedrijfschap Afbouw is opgericht, wordt al aan zijn stoelpoten gezaagd. “Wij willen van de pbo-gedachte af”, reageert voorzitter K. Buist van de werkgroep K.O.E. (Kort, Overzichtelijk en Efficiënt), het cao-platform in de onderhoudsbranche.

K.O.E. is een invloedrijke club binnen de schilderswerkgeversorganisatie Fosag. De werkgroep komt voort uit een groep van circa zeventig bedrijven in de onderhoudsbranche die de huidige collectieve regelingen kritisch tegen het licht wil houden. De deelnemende partijen in het bestuur van de Federatie van Afbouw Bedrijfschappen hebben zich eind vorig week uitgesproken voor versnelling van het proces van omvorming tot een Hoofdbedrijfschap Afbouw. Het bedrijfschap had er al enkele maanden geleden moeten zijn, maar is er nog steeds niet. De deelnemende partijen – Fosag, Navas, VTV, WVB, FNV Bouw en de Hout- en Bouwbond CNV – mikken nu op begin volgend jaar, zegt H. Rijstenbil, hoofd communicatie van de federatie. Als het Hoofdbedrijfschap van start gaat, worden de drie aparte bedrijfschappen (Schilders-, Stukadoors-/Terrazzo-/Vloerenbedrijf en Natuursteenbedrijf) opgeheven. Door een ruzie tussen werkgevers- en werknemersbestuurders bestaat het bedrijfschap Natuursteen in feite al niet meer. Overheid en politiek hebben het ook niet erg op deze publiekrechtelijke bedrijfsorganisaties. Het aantal zou drastisch terug moeten.

Geen genoegen

De werkgroep K.O.E. (ook:cao-platform; de voorstellen moeten leiden tot een modernere cao die zowel werkgevers als werknemers meer flexibiliteit geeft) neemt geen genoegen met de ruil van drie bedrijfschappen voor één Hoofdbedrijfschap (Afbouw). “We zullen niet dagelijks op de bedrijfschappen jagen, maar in ons verhaal komt een pbo niet voor”, aldus voorzitter Buist. “Als het bedrijfschap morgen zou aankondigen dat de heffingen met 30 procent verminderen, is het wellicht een ander verhaal. Maar dat zie ik niet gebeuren.” K.O.E. pleit onder meer voor vermindering van de totale collectieve lasten in de onderhouds- en schildersbranche en een meer evenredige verdeling van de kosten onder de aangesloten bedrijven.

Zeer tevreden

Rijstenbil zegt dat de vertraging van de totstandkoming van het Hoofdbedrijfschap onder meer te maken heeft met het “complexe, bestuurlijke proces” van het opgaan van drie organisaties in één nieuw schap. Het bestuur van de federatie komt volgende week opnieuw bijeen om de omvorming te bespreken. Bij die gelegenheid komen ook de voorstellen van K.O.E. ter sprake. Volgens Rijstenbil is de oprichting van één Hoofdbedrijfschap niet afhankelijk van de wensen van de dissidente K.O.E.-werkgevers. “Wij worden bestuurd door werkgevers en werknemers in de sector, niet door K.O.E.” De woordvoerder van de Federatie van Afbouw Bedrijfschappen wijst overigens op een rapport van het onderzoeksinstituut Nipo van ruim anderhalf jaar geleden. Werkgevers bleken toen over het algemeen zeer tevreden te zijn over de diensten en producten van de bedrijfschappen.

Reageer op dit artikel