nieuws

Het duurste lapje grond van Nederland

bouwbreed

Grond in de Randstad is belachelijk duur. Maar 42.000 gulden per vierkante meter lijkt ronduit geschift.

Toch heeft de gemeente Amsterdam dit astronomische bedrag betaald voor een minikaveltje van vijf vierkante meter in hartje stad. Daar bouwde projectontwikkelaar Multivastgoed een winkelcentrum op de voormalige ‘Vendex-driehoek’. Later kocht beleggingsmaatschappij Vastned Retail in die driehoek een winkelpand van T. Meijer. Maar op raadselachtige wijze is een bijbehorend klein stukje grond van vijf vierkante meter door de notariële mazen geglipt. In tegenstelling tot wat Vastned Retail dacht, behoorde het postzegeltje tot voor kort nog steeds toe aan T. Meijer. Hij wilde niet dat er op werd gebouwd en diende een bezwaar in. Uit angst voor stagnatie in de bouw en schadeclaims van Multivastgoed trad de gemeente Amsterdam op als bemiddelaar tussen de beleggingsmaatschappij en de eigenaar. Er werd niet kniezerig over de prijs gedaan: Amsterdam koopt het kleinood voor 210.000 gulden, die in de boeken als ‘verhuiskosten’ worden opgevoerd en verkoopt het daarna voor 125.000 gulden aan Vastned Retail. De eigenaar triomfeert. Hij heeft er niet alleen een aardig zakcentje aan overgehouden, maar mag bovendien vijftig jaar lang gratis parkeren in de garage van het winkelcentrum. En dan te bedenken dat er op het duurste lapje grond van Nederland niet eens wordt gebouwd. Vastned had de grond nodig als branduitgang…

Reageer op dit artikel