nieuws

Grote interesse voor woningen op eilanden IJburg

bouwbreed Premium

De inschrijving voor koopwoningen en duurdere huurwoningen op IJburg is afgelopen week geopend. Ruim dertigduizend inschrijfformulieren zijn door de projectorganisatie verstuurd. In de Amsterdamse Zuiderkerk is bovendien een tentoonstelling over de bouwplannen geopend.

Op IJburg verrijzen tot 2012 18.000 woningen voor zo’n 45.000 mensen. De huizen worden in fasen gebouwd op zeven eilanden. Behalve woningen komen er ook bedrijfsruimten waar zo’n 12.000 mensen kunnen werken. In de Zuiderkerk worden de plannen op ruim twintig panelen uit de doeken gedaan. Die blijken nog lang niet allemaal even concreet. Pas in januari kunnen geïnterresseerden die zich hebben ingeschreven, op concrete projecten intekenen. Kandidaten die langer dan twee jaar in Amsterdam wonen of werken, krijgen voorrang. Gegadigden die in de regio rondom de hoofdstad wonen, gaan weer voor geïnterresseerden zonder aantoonbare binding. Naast de 30.000 inschrijfformulieren die zijn rondgestuurd, is projectbureau IJburg de afgelopen dagen platgebeld door mensen die ook een formulier willen ontvangen. De website was door de overdonderende belangstelling langdurig uit de lucht. Het eerste eiland dat in ontwikkeling gaat, is het Haveneiland. Daar komen overwegend sociale huurwoningen en koopwoningen in het middensegment. Er wordt tot maximaal vijf bouwlagen in flinke dichtheden gebouwd. Veel ruimer van opzet zijn de Rieteilanden waarvan de ontwikkeling kort daarop start. Daar verschijnen ruim honderd ‘miljonairswoningen’. Binnen bepaalde grenzen die eenvormigheid garanderen, mogen de kopers zich naar hartenlust uitleven.

Reageer op dit artikel