nieuws

Gronings ‘nee’ tegen wolkenkrabbers

bouwbreed Premium

De bewoners van de stad Groningen willen in meerderheid geen hoogbouw die de zogeheten Martinitorengrens van 97 meter overstijgt. Ze wijzen de plannen voor de toekomstige bouw van wolkenkrabbers met een hoogte van 120 tot 150 meter in eerste instantie van de hand.

Tijdens de gehouden Open Bedrijvendag hield Hazewinkel Pers, uitgeefster van een aantal regionale kranten, een enquête onder negenhonderd mensen die mochten zeggen wat ze van de torenhoge flats vonden. Een ruime meerderheid, 62 procent, was tegen de plannen van Emmaplein Projectontwikkeling en projectontwikkelaar Jaap Hollestelle om de Martinitoren naar de kroon te steken. Emmaplein Projectontwikkeling wil op de plaats van het huidige Martinihotel aan het Vrijheidsplein nabij het Stadspark een 34 etages hoge wolkenkrabber, de Liberty Tower, bouwen. Het gebouw moet 120 meter hoog worden. De kosten bedragen 75 miljoen gulden. Hollestelle Vastgoed Ontwikkeling is al twee jaar bezig met de voorbereidingen van extreme hoogbouw in de vorm van een torenflat tegenover het hoofdkantoor van de Rabobank aan de Griffeweg. Er circuleert ook nog een derde wolkenkrabberplan, gesitueerd in het noorden van de stad. Bouwwethouder W. Smink heeft voor de vakantie de ontwikkelaars uitgedaagd met een oproep de welhaast ‘heilige’ hoogtegrens van 97 meter te doorbreken. Uit marktonderzoek blijkt dat er in de provinciestad ruimte is voor één wolkenkrabber. Smink is voorstander van hoogbouw van boven de honderd meter.

Reageer op dit artikel