nieuws

Geen voordeuren meer beschadigd door gebruik wisseldeuren

bouwbreed

Na jaren van ontwikkeling is het eerste grote proefproject met wisseldeuren in 410 woningen in Purmerend afgerond. Van geen enkele voordeur is in de procesverbalen van oplevering beschadiging gemeld. Het systeem van de wisseldeur wordt inmiddels ook bij andere grote nieuwbouwprojecten toegepast.

Het toepassen van een wisseldeur is ontwikkeld door Kegro Deuren BV, Hein Schilder Bouw Volendam en Bouwfonds Woningbouw Nederlandse Gemeenten. Doel van de introductie van de wisseldeur is het voorkomen van schade aan de voordeur van een woning. In bestaande projecten wordt in een vroeg stadium de voordeur al afgehangen. Doordat tijdens de bouw de voordeur intensief wordt gebruikt door installateurs en onderaannemers, blijkt bij oplevering van de woning de voordeur heel vaak beschadigd. Door toepassing van een wisseldeur kan vlak voor de eindoplevering de afgeschilderde, kant-en-klare (en specifiek voor de woning gemaakte) voordeur worden gemonteerd. De wisseldeur is onderdeel van een combinatie van voordeur, kozijn en onderdorpel. Bedenker van de wisseldeur, P. Willems van Kegro: “Op het hele concept hebben we een KOMO-certificering. De deur voldoet ruimschoots aan de normen die in het Bouwbesluit worden gesteld met betrekking tot de wind- en waterdruk. Bovendien heeft de deur, met een dikte van 54 millimeter, een EPN van 0,93 en is daarmee de laagste in zijn soort.” Op de vraag of het toepassen van de wisseldeur ten opzicht van bestaande systemen voordeel oplevert, antwoordt G. de Jong, hoofd productie van Hein Schilder Volendam: “We kunnen nog niet zeggen of het nieuwe concept duurder of goedkoper is, omdat er zoveel factoren meespelen. We besparen op faalkosten, reparaties, snelheid en schilderwerk, maar leveren een kwalitatief beter systeem dat qua materiaal misschien duurder is.”

Tevredenheid

Minder goed te meten, maar zeker zo belangrijk is de tevredenheid van de werknemers. De Jong: “Het werkt gewoon lekkerder als een timmerman of schilder niet telkens hoeft terug te komen voor herstel van kleine beschadigingen.” Volgens bedenker Willems zijn inmiddels meer aannemers geïnteresseerd geraakt in het wisseldeursysteem: “We zijn gestart met zeshonderd wisseldeuren, maar inmiddels hebben we er duizend.”

Reageer op dit artikel