nieuws

Forse daling gezamenlijke bouwfondsen zuiver op conto HBG

bouwbreed Premium

Nederlandse bedrijven met een notering aan de Amsterdamse effectenbeurs hebben de eerste helft van dit jaar een gezamenlijke nettowinst behaald van bijna 50 miljard gulden. Dat is 70 procent meer dan in de eerste zes maanden van 1999, meldt het CBS.

Het is de oude economie die de kar trekt. De ict- en de telecomsector zagen hun winst sterk dalen. De tien beursgenoteerde bouwers zagen gezamenlijke hun nettowinst met maar liefst 52 procent teruglopen, van 396 miljoen gulden in her eerste halfjaar van 1999 naar 189 miljoen gulden in dezelfde periode dit jaar. Deze cijfers geven echter een vertekend beeld. De slechte resultaten van HBG zijn bijna geheel verantwoordelijk voor de lagere totaalscore. Vrijwel alle andere bouwfondsen zagen hun resultaat stijgen, aldus een woordvoerder van het CBS.

In het rood

HBG komt dit jaar voor het eerst sinds bijna een eeuw in het rood. In juni maakte het bekend dat het een voorziening van 365 miljoen gulden had getrofffen om grote verliezen in Duitsland op te vangen. Hierdoor zal HBG dit jaar naar verwachting een nettoverlies lijden van zo’n 150 miljoen gulden. Vorig jaar boekte het concern nog een winst van 139 miljoen gulden. De tien door het CBS onderzochte bouwfondsen zijn Ballast Nedam, Internatio Müller (IM), HBG, Volker Wessels Stevin, Boskalis, BAM, Batenburg Beheer, GTI, NBM-Amstelland en Heijmans. Vooral de industrie en de financiële instellingen deden het volgens het CBS goed. Industriële bedrijven op het Damrak zagen hun winst in het eerste semester liefst 124 procent stijgen, tot 28,4 miljard gulden. Vooral de machine- en elektronica-industrie en de chemie droegen bij aan de groei. Banken en verzekeringsmaatschappijen verdienden 48 procent meer (19,6 miljard gulden). De prestaties van telecombedrijven steken hierbij schril af. Hun gezamenlijke winst daalde van 511 miljoen gulden in de eerste zes maanden van 1999 tot een verlies van 2,07 miljard gulden in de eerste helft van 2000. Het nettoresultaat van IT-bedrijven daalde met ruim 6 procent. Vier van de zestien it-fondsen sloten het eerste semester van dit jaar af met verlies.

Verlies

Van alle aan de beurs genoteerde ondernemingen slaagden er 105 in hun resultaat te verbeteren, terwijl 47 bedrijven minder presteerden. Het gezamenlijke verlies van de 21 bedrijven die hun halfjaarrekening in rode cijfers zagen eindigen bedraagt 2,6 miljard gulden.

Reageer op dit artikel