nieuws

FNV Bondgenoten slaat alarm over situatie Corus

bouwbreed Premium

FNV Bondgenoten is zeer bezorgd over de situatie bij de Nederlandse tak van Corus, Hoogovens. Dat heeft bestuurder J. Duijnhoven vrijdag gezegd.

Duijnhoven vindt niet dat de Nederlandse tak van de staal- en aluminiumproducent moet bloeden voor de problemen in Groot-Brittannië. Hij heeft echter aanwijzingen dat dit wel staat te gebeuren. “Er zijn bewegingen op afdelingen die daarop duiden”‘, aldus Duijnhoven. “,Als hier werkgelegenheid verloren zou gaan, dondert het in IJmuiden.” Geruchten dat Corus niet meer in staat zou zijn salarissen uit te betalen, heeft het bedrijf absolute onzin genoemd. Duijnhoven gaat er vooralsnog ook vanuit dat dit niet het geval is. Maar in alles is duidelijk dat het Brits-Nederlandse concern diep in de problemen zit. ,,De beurskoers is met eenderde gedaald. De verliezen zijn met miljoenen tegelijk omhooggeschoten en de voorraden zijn sterk opgelopen.” Alleen al in de afgelopen drie maanden leed Corus als geheel zo’n 77 miljoen gulden verlies. Dat zou nog veel meer zijn geweest als Hoogovens niet juist 260 miljoen gulden winst had gemaakt. Het zijn de Britse bedrijven van de groep die het slecht doen onder invloed van het dure pond. In Groot-Brittannië zijn dan ook al massale ontslagen aangekondigd.

Arbeidsconflicten

Het rommelt de laatste tijd voortdurend rond Corus. Vrijdag werd ook bekend dat bij dochter Feyen in Maastricht vijf managers zijn weggegaan. Volgens een woordvoerder van Corus staat dit los van andere problemen. Hij geeft wel toe dat de vijf het bedrijf niet vrijwillig hebben verlaten. “Maar omdat het om individuele arbeidsconflicten gaat, kunnen wij daarop geen commentaar geven.” Feyen is een van de zogenaamde staalcenters van het vroegere Hoogovens, die staal op maat leveren. Er werken ongeveer 300 mensen.

Reageer op dit artikel