nieuws

‘Explosieve stijging woningprijs voorbij’

bouwbreed Premium

Prijsstijgingen van koopwoningen met meer dan tien procent op jaarbasis zijn binnenkort verleden tijd. Dat verwacht althans de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Een toenemend aanbod, huizen die langer leeg staan en consumenten die niet meer kunnen of willen betalen zijn de redenen van een afvlakking van de prijsstijgingen in het laatste kwartaal. Algemeen voorzitter T. Smit verwacht dat in elk geval in het eerste kwartaal van 2001 de prijsstijgingen onder de 10 procent uitkomen. Over geheel 2000 gaat de NVM uit van circa 10 procent. In het derde kwartaal steeg de gemiddelde koopwoning nog met 11,9 procent op jaarbasis ten opzichte van het tweede kwartaal van dit jaar. Smit: “De extremiteit is uit de markt, maar een daling van de huizenprijzen verwacht ik niet, gezien de gezonde economische ontwikkelingen en de vrij stabiele renteontwikkeling.”

Belastingherziening

In de afgelopen drie maanden werd de gemiddelde bestaande woning 2,9 procent duurder; een stijging in guldens van 389.000 naar 403.000 (derde kwartaal). Dat laatste bedrag komt overeen met een recente schatting van de Nederlandse Vereniging van Bouwondernemers (NVB). In tegenstelling tot de NVM meent de NVB echter dat de prijzentop pas over enkele jaren wordt bereikt. De NVB berekent de gemiddelde prijs voor een bestaand koophuis in 2004 op circa 540.000. De huizenmarkt zal volgens deze organisatie onder meer nog profiteren van de belastingherziening, die volgend jaar voor een extra koopkrachtstijging zorgt van tenminste 3 procent. Smit meent dat de extra koopkracht geen prijsopdrijvend effect heeft. “De woonconsument heeft al een voorschot genomen op de extra financiële ruimte die volgend jaar ontstaat”, zei hij vrijdag tijdens de presentatie van de derdekwartaalcijfers.

Fors omlaag

NVM-makelaars boden op 1 september 33.831 woningen aan; 4 procent meer dan op 1 juli. Een woning stond gemiddeld twee dagen langer te koop (46 tegen 44 dagen op 1 juli). De huidige gemiddelde prijs van 400.000 gulden zou volgens Smit fors omlaag kunnen als er meer duurdere woningen of woningen die nu schaars zijn worden gebouwd. Door te veel het accent te leggen op de bouw van goedkope woningen, is er onvoldoende doorstroming. Volgens Smit betekent dat “bouwen voor de gewenste noodzakelijke voorraad”. “Als de NVM-visie op wonen bewaarheid zou worden, kunnen we op 300.000 gulden uitkomen.” Verlaging van de overdrachtsbelasting van de huidige 6 naar 5 procent zou volgens Smit een snellere doorstroming kunnen bevorderen.

Reageer op dit artikel