nieuws

Ex-minister eist rectificatie van Cobouw

bouwbreed Premium

De Surinaamse ex-minister van Openbare Werken Rudolf Mangal eist van Cobouw rectificatie van de beschuldigingen van corruptie. Er is geen sprake van dat hij uit vrees voor vervolging naar Nederland is gevlucht, stelde zijn raadsman mr. J. Wigman tijdens een kort geding bij de Haagse rechtbank.

De beschuldigingen houden onder meer verband met de bouw van twee bruggen door Ballast Nedam, de renovatie van overheidsgebouwen, asfaltering van wegen in ‘Groot Paramaribo’, de levering van zand en de bouw van drie huizen voor zijn kinderen. “Medewerkers van het ministerie van Openbare Werken hebben becijferd dat Mangal minstens een miljoen gulden op onrechtmatige wijze heeft vergaard”, berichtte de correspondent van Cobouw in Paramaribo Armand Snijders in de krant van 25 augustus. Behalve van Cobouw eist Mangal tevens rectificatie van de artikelen met dezelfde lading die Snijders voor de Weekkrant Suriname heeft geschreven. De Weekkrant Suriname is gericht op het Surinaamse publiek in Nederland. De voormalige bewindsman uit de regering Wijdenbosch was zelf aanwezig tijdens de rechtzitting. “Hij is in Nederland op vakantie”, wees zijn advocaat mr. J. Wigman de suggestie van een vlucht van de hand. “Nee, Snijders heeft mij nooit gebeld. Hij heeft alles uit de duim gezogen”, antwoordde Mangal op een vraag van de president van de Haagse arrondissementsrechtbank mr. A. van Delden. Met een verbaasd gezicht keek de vroegere minister toe terwijl de raadsman van Cobouw, mr. G. Kemper, en advocaat mr. K. Lieuw On van de Weekkrant Suriname uitgebreid citeerden uit de “overstelpende hoeveelheid negatieve publiciteit over corruptie en wanbeleid van de regering Wijdenbosch”, zoals Lieuw het formuleerde. “Mijn cliënt is nog nooit negatief in het nieuws geweest”, had mr. Wigman eerder tijdens de zitting gezegd. “Beschuldigingen van het ergste soort”, noemde hij de publicaties, “die diepe indruk op deze betrouwbare ex-minister hebben gemaakt”. De kritiek van minister Herfkens van Ontwikkelingssamenwerking aan het adres van Ballast Nedam – het aannemersconcern werd in dit verband “onverantwoord ondernemerschap” verweten – deed mr. Wigman af met: “Daar is geen bewijs voor”.

Onafhankelijk

Mr. Kemper benadrukte de kern van de berichtgeving: het ingestelde onderzoek naar de activiteiten van Mangal en zijn zoon die enige jaren ambtenaar van Openbare Werken is geweest. “Het onderzoek vindt plaats in opdracht van de vice-president van Suriname Jules Ajodhia”, stelde Kemper. “Verschillende ambtenaren van Openbare Werken hebben onafhankelijk van elkaar bevestigd aan Snijders dat dit onderzoek wordt uitgevoerd en wat de resultaten zijn.” Herhaalde pogingen van Snijders hierop commentaar te ontlokken van Mangal strandden. “Een vriend van Mangal, Kalloe, heeft tweemaal Snijders gebeld en gezegd dat Mangal niet bereid was commentaar te geven”, aldus mr. Kemper. Ook tijdens de rechtzitting onthield Mangal zich van een reactie op het onderzoek. De rechter doet over veertien dagen uitspraak.

Reageer op dit artikel