nieuws

‘Emmy Award’ voor bouwsector

bouwbreed Premium

De Nederlandse Bouwprijs die iedere twee jaar wordt uitgereikt moet meer uitstraling krijgen. Om dit te bereiken, wil De stichting De Nederlandse Bouwprijs rond de uitreiking op 5 februari 2001 een groots Bouwgala organiseren. “Het moet een avond worden zoals de uitreiking van de Emmy Awards, waar de top van de Nederlandse bouwnijverheid wordt uitgenodigd”, zegt ir. M. van Hezik, voorzitter van de stichting.

Het fenomeen bouwprijs is, stelt hij, aan inflatie onderhevig. “Er worden veel te veel prijzen uitgereikt in de bouw. Er hoeft maar iets te worden geopend of er zit wel een prijs aan vast. Maar er is maar één Nederlandse Bouwprijs.” Om dat te benadrukken en de prijs vooral te laten onderscheiden van het grote aanbod van onderscheidingen, wil Van Hezik rond de uitreiking een flink spektakel bouwen. “Het moet cachet hebben. Men trots zijn om voor de prijs in aanmerking te komen, maar ook trots om bij de uitreiking aanwezig te zijn.” De Nederlandse Bouwprijs wordt traditiegetrouw elke twee jaar uitgereikt tijdens de opening van de Internationale Bouwbeurs. “Dat gebeurde altijd door een bewindsman die zich op het laatste moment door iemand van het departement liet vervangen”, geeft Van Hezik aan. “Met het Bouwgala willen we daar definitief van af. Hoe het er precies uit gaat zien weten we nog niet, maar de organisatie van de avond staat de uitreiking van de Emmy Award compleet met black tie voor ogen “, meldt hij. In tegenstelling tot voorgaande edities van de prijs, krijgen nu ook de genomineerden een kunstwerk van Marte Röling mee naar huis. De gevierde kunstenares werkt momenteel ook aan de sculptuur die de winnaar van de Bouwprijs krijgt uitgereikt.

Kwaliteit

De stichting gaat voor de prijs in 2003 het aantal categorieën waarvoor inzendingen kunnen worden gedaan uitbreiden met de categorie media. Journalisten, zowel schrijvende als audiovisuele pers, kunnen dan voor de prijs in aanmerking komen. “Voorop staat dat de uitstraling van de prijs die van kwaliteit is. Je wint hem niet zomaar. De stichting is opgericht om de kwaliteit van de Nederlandse bouw te stimuleren en dat moet zo blijven”, onderstreept de voorzitter. Dat de Nederlandse Bouwprijs een gewilde prijs is, bewijst volgens Van Hezik wel het grote aantal inzendingen. Dit jaar hebben zestig instellingen, bedrijven, projecten en mensen een poging gewaagd de prijs in de wacht te slepen. Jhr.dr. P. Beelaerts van Blokland, voorzitter van de jury maakte deze week in Utrecht de namen van de negen genomineerde en drie eervolle vermeldingen bekend. Het gaat daarbij om de volgende namen: In de categorie Personen: de heer G. aan de Stegge.

In de categorie Materieel: Loopkatbouwkranen van Spierings Kranen BV en het steiger- en brugsysteem van Artilan aluminium BV. In de categorie Producten: Wandverwarming in tunnelgietbouw van Era Bouw BV, een nieuw houtproduct met behulp van nieuwe pushtrusietechniek van Tech-Wood Nederland en het spijkerbed van de samenwerkende bedrijven CTN- Nederland, Tensar, KWS en Betonson. In de categorie Projecten: het Adverium in Drachten van Van der Breggen architecten, het Nederlands Paviljoen Expo 2000 van projectleider H. Timmerman en de renovatie van het stadhuis van de gemeente Utrecht.

‘Binnen het grote prijzenaanbod is er maar één Nederlandse Bouwprijs’

Reageer op dit artikel