nieuws

Duitse Tessag koopt Smit Transformatoren

bouwbreed Premium

Smit Transformatoren is aan het eind van zijn relatief korte en weinig fortuinlijke beursbestaan gekomen. Een openbaar bod van het Duitse Tessag heeft een belang van 96,9 procent opgeleverd. Daarmee is de weg vrij voor een wettelijke uitkoop van de resterende aandeelhouders.

Tessag, dochter van het grote energieconcern RWE, betaalt 67 miljoen gulden voor het Nijmeegse bedrijf met 330 werknemers. Smit levert onder meer transformatoren en elektrische installaties voor kantoorgebouwen. Het was voor de Duitse onderneming niet zo moeilijk om de meerderheid te krijgen in Smit, want ABN-Amro bezat een belang van bijna 59 procent. Deze ‘belegging’ was het gevolg van de geflopte beursintroductie in 1994. Het pad van Smit gaat niet over rozen. Het bedrijf werd in 1969 van de beurs gehaald door Holec. Daarna volgde personeelseigendom, waarop Begemann-topman Joep van den Nieuwenhuijzen het roer overnam. In 1993 werd Smit zelfstandig, omdat Van den Nieuwenhuijzen hard geld nodig had.

Premie

In 1994 ging Smit voor 45 gulden per aandeel terug naar de Amsterdamse beurs. De koers kelderde binnen enkele maanden naar ongeveer 25 gulden. ABN-Amro, die de beursgang had begeleid, kocht stukken terug van gedupeerde beleggers tegen de oorspronkelijke koers plus een premie. Tessag betaalt nu tegen de 20 gulden voor de aandelen. Het tot dan winstgevende Smit raakte in 1995 fors in de rode cijfers. Er volgde wel herstel, maar het winstpeil van 1994 (12 miljoen gulden) is nooit meer gehaald. Beleggers kregen nimmer dividend .

Reageer op dit artikel