nieuws

De muis op het aanrechtblad

bouwbreed Premium

Op een bescheiden stuk grond, driehonderd meter van de Amsterdam Arena, staan nu nog de bouwketen van aanpalende projecten. Zodra ze weg zijn, verrijst hier het huis en kantoor van de toekomst. De eerste schetsen zijn gereed. In 2002 gaan de deuren open en vijf jaar later gaan ze weer dicht. “Omdat de ontwikkelingen razendsnel gaan.” Living Tomorrow is in Brussel al aan zijn tweede huis en kantoor van de toekomst toe. Ruim vijf jaar geleden werd de eerste blik in de toekomst geopend. Het gebouw staat nu wat ‘verdwaasd’ naast Living Tomorrow 2, dat in mei van dit jaar in gebruik is genomen. Het ligt in de gemeente Vilvoorde, dicht tegen de ring rond Brussel. Een kostbare locatie, die desondanks wat landelijk aandoet met fris gras, zingende vogels en op zijn tijd een vliegtuig van Zaventem.

Amsterdam “Amsterdam wordt nog spectaculairder dan Living Tomorrow 2. We streven naar een realistisch futurisme, geen surrealisme. Wat u hier ziet is keiharde realiteit, de veranderingen gaan snel. Dit is het prototype van de toekomst, zoals het in 2010 heel normaal zal zijn”, aldus B. Wynants, gids van Living Tomorrow. Hij heeft duidelijk plezier in het rondleiden. Veel van de ‘gadgets’ werken niet eens, maar daar praat hij gemakkelijk overheen. Zijn meest geliefde plek is het huistheater, maar ook over de keuken, de slaapkamer en de badkamer kan hij enthousiast raken. Het huis en kantoor van de toekomst in Amsterdam is het begin van een netwerk over de hele wereld. “Op toplocaties in topsteden. We gaan ook bouwen in Londen, Berlijn, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Shanghai in China. We denken aan een tiental sites in 2005”, aldus F. Beliën, mede-oprichter en mede-voorzitter van Living Tomorrow. In elk land werkt de organisatie samen met lokale architecten, om rekening te houden met de culturele en sociale identiteit van de regio. Voor Nederland viel de keus op Architectuurbureau Van Berkel & Bos in Amsterdam. Het huis en kantoor van de toekomst in Brussel wordt elk jaar door zo’n 250.000 mensen bezocht. Zij krijgen een beeld van de toekomst, zoals zij zou kunnen zijn. “We hebben niet alles tot in het detail uitgewerkt, maar willen een discussie uitlokken”, zegt Beliën. “De ontwikkeling gaat verder, of je wilt of niet. De mensen moeten erover nadenken. Wij sensibiliseren en informeren, wij zorgen dat de afstand tussen nu en de toekomst kleiner wordt.” Opvallend is de overdaad aan informatie- en communicatietechnologie (ICT) in Living Tomorrow 2. De andere aspecten, zoals nieuwe bouwmaterialen en het milieu, dreigen daardoor ondergesneeuwd te raken. De aandacht voor ICT is in de loop der jaren gegroeid en vormt nu de leidraad door het hele gebouw.

Platte monitoren

Heel normaal komen de telefoons, de afstandsbedieningen, dim- en tijdschakelaars en het dubbele glas over. Opvallend zijn bijvoorbeeld de platte monitoren, het contrageluid in het auditorium en de muis op het aanrechtblad. Het meest vergaand zijn de identificatie van de vingerafdruk en de iris, het kantoor aan huis met een geprojecteerde computer en het indrukwekkende theater aan huis. Sommige installaties werken als stille helpers, andere vragen om interactie via toetsen of een microfoon. De keuken biedt een waar spektakel. Hij heeft onder andere koelboxen, waar de leveranciers van buitenaf bestellingen in kunnen plaatsen. Het vervolg op het luikje voor melk en brood uit de jaren vijftig.

Zakendoen

Beliën is opgeleid tot architect. “Een polyvalente opleiding, maar je leert er geen zakendoen. Mijn vader had echter een architectenbureau, de zaken zitten mij dus in het bloed.” Beliën leidt de organisatie samen met F. Bongers. “Voor Living Tomorrow 1 hebben we 157 deelnemers gevonden. Living Tomorrow 2 heeft 98 participanten. Voor Amsterdam hebben we al zeven deelnemers, we streven naar vijftig. De eisen die we stellen zijn hoog. Participanten moeten visie hebben en die ook waarmaken. We hebben meer aan deelnemers die ons de gelegenheid geven om in te kopen dan die hun zaken neer willen zetten en vertrekken.” Living Tomorrow zoekt nog toeleveranciers voor glas, staal en andere bouwmaterialen in Nederland. “Tot nu toe overheerst in de bouw een cultuur van deelnemen aan vakbeurzen. Er zijn weinig bedrijven die iets creatiefs doen met hun budgetten voor public relations. De bouw is helaas zeer traditioneel”, daagt Beliën uit. Wie overweegt deel te nemen, kan in Brussel alvast een indruk krijgen van de toekomst.

Reageer op dit artikel