nieuws

Christen-democraten willen ‘kunstkasteel’ in Utrecht

bouwbreed Premium

Een ‘Utrechts Kunstkasteel’ in hartje stad, waar tot midden zeventiende eeuw de Spaanse dwangburcht Vredenburg stond: dat wil de plaatselijke CDA-fractie De christen-democraten hebben daartoe een initiatiefvoorstel ingediend.

CDA-woordvoeder Egbert Boerma schat dat het plan 20 miljoen extra kost, bovenop de bestaande maar in het slop geraakte voorstellen. Er is al 35 miljoen gereserveerd, en er komen dure gebouwen vrij die nu door gemeentelijke cultuurinstellingen worden gebruikt. Het Kunstkasteel hangt aan het Muziekcentrum en moet vier instellingen onder dak brengen die nu onder de maat en verspreid zijn gehuisvest: een verbouwd en uitgebreid Muziekcentrum Vredenburg, het verouderde centrum voor jongerenmuziek Tivoli (dat nu in een grachtenpand zit), de Gemeentebibliotheek (boven boekhandel Broese in een voormalig V&D-pand) en het Uitleencentrum Beeldende Kunst (aan de Maliebaan).

Positief

Voor het Muziekcentrum en Tivoli bestaan al heel lang ambitieuze samenvoegende nieuwbouwplannen, maar die waren gekoppeld aan het Utrecht Centrum Project. Dat is echter vastgelopen. Andere fracties staan in eerste instantie positief tegenover het CDA-idee. De bedoeling is dat het college van B en W in de voorjaarsnota het initiatief van de christen-democraten overneemt.

Reageer op dit artikel