nieuws

Buren Betuwelijn klagen NS aan

bouwbreed Premium

Enkele tientallen personen die langs de toekomstige Betuwelijn wonen, hebben een klacht ingediend bij de officier van justitie in Utrecht. Zij zijn van mening dat de NS bij de aanleg van de goederenlijn buiten zijn boekje gaat.

De omwonenden, allen verklaard tegenstander van de Betuwelijn, verwijten het spoorbedrijf ‘illegaal en onjuist’ optreden bij het aanvragen en beheren van vergunningen. Zo zouden de NS niet de bevoegdheid hebben aanleg-, sloop- en kapvergunningen aan te vragen, en zouden de ontgrondingen en graafwerk voor de nieuwe spoorlijn door NS daardoor illegaal zijn. De advocaat van NS Railinfrabeheer, mr. J. van der Velden, noemt de klacht een publiciteitsstunt en onzin: “Het plan voor de Betuwelijn is goedgekeurd door de Tweede Kamer en het kabinet. De aanleg is in handen van een projectorganisatie waarin ook NS zit. Een klacht bij Justitie mist dan ook elke grond.” Tijdens de zitting bleek dat het geluidprobleem rond de Betuwelijn minder groot is dan werd verwacht. Een deel van de huizen is al opgekocht en wordt gesloopt, terwijl voor veel andere huizen door geluidwallen en geluidschermen het lawaai van de lijn onder de norm blijft, aldus de NS. Volgens de NS is nu nog maar voor enkele tientallen huizen ontheffing nodig. Uitspraak binnen twee maanden.

Reageer op dit artikel