nieuws

Bouwaandelen staan nummer één op beurs

bouwbreed Premium

De bouwfondsen hebben het voortreffelijk gedaan op de Amsterdamse effectenbeurs. De eerste negen maanden van dit jaar gaven de aandelen een gemiddeld rendement van 34 procent. Daarmee staat de bouw op de eerste plaats.

Vooral Boskalis, Koninklijke Volker Wessels Stevin en NBM Amstelland hebben bovengemiddeld gepresteerd, aldus het CBS in een nadere toelichting. Het Centraal Bureau voor de Statistiek berekent de rendementen op basis van de herbeleggingsindex als som van koers- en dividendrendement. Van de 34 procent is 23 procent koerswinst en 11 procent dividendrendement. Opvallend is dat Heijmans, in de ogen van beursanalisten een relatieve beurslieveling, het met 13 procent rendement relatief slecht deed. Zelfs HBG haalde nog 15 procent. Daarmee zitten beide overigens nog steeds ver boven het totale rendement van Nederlandse aandelen dat over de eerste negen maanden 3 procent bedroeg. Vooral de laatste drie maanden hebben de tien bouwfondsen het goed gedaan. Over de eerste zes maanden berekende het CBS een gemiddeld rendement van 14,7 procent, waarmee de bouw op gelijke hoogte stond met de vastgoedfondsen.

Vastgoed

Waar de bouw een verdere grote stijging liet zien, bleven de vastgoedfondsen iets achter. Die noteerden een rendement van 16 procent over de eerste drie kwartalen. Daarmee zijn deze fondsen overigens wel de beste onder de beleggingsfondsen. Die in aandelen staat tweede met 9 procent en in obligaties werd 6 procent gehaald. Beleggen via een beleggingsfonds blijkt dit jaar meer op te leveren dan direct beleggen in aandelen. Gemiddeld boekten de beleggingsfondsen die in Nederlandse aandelen doen, een rendement van 5 procent tegen 3 procent voor de aandelen. Beleggingsfondsen die wereldwijd in aandelen beleggen, deden het nog beter met 10 procent rendement.

Hype

In zijn algemeenheid lijken beleggers zich na de hype rond ICT- bedrijven in de nieuwe economie weer terug te keren naar vaste waarden in de oude economie. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat goede tweede op de beurs de kapitaalgoederenindustrie is met een rendement van 32 procent. De hardste klappen kreeg de sector transport, opslag en communicatie met een rendement van minus 40 procent. Vooral de telecom- aandelen waren uit de gratie.

Reageer op dit artikel