nieuws

Bouwaandelen: mooie en veilige belegging in de oude economie

bouwbreed Premium

“Het imago van de bouwsector moet beter”, zo meldt het jongste nummer van weekblad Beursplein 5 op de omslag. De uitspraak is een citaat van bestuursvoorzitter Herman Hazewinkel van Volker Wessels Stevin die twee volle pagina’s over dit thema aan het woord is.

Al jarenlang mag Volker Wessels Stevin zich verheugen in koopadviezen van analisten. Maar, constateert Beursplein 5 met enig leedvermaak, “een explosieve koersstijging blijft vooralsnog uit”. Hoe kan dit? Volgens Herman Hazewinkel gaat zijn onderneming gebukt onder het collectieve imago van de bouwsector als geheel. Ik citeer hem letterlijk: “De laatste tijd is Volker Wessels Stevin van een dieptepunt van 15 Euro naar 20 Euro gekomen. Maar nog steeds is het een waardering van ongeveer zeven maal de winst; een waardering die lijdt onder het imago van de bouwsector. Veel beleggers schilderen met een brede kwast. Zij kiezen eerst de sector en dan pas de bedrijven. Bovendien presteren veel bouwondernemingen al jaren niet goed. Dat straalt ook af op andere ondernemingen in de sector.” Na het slechte nieuws is er gelukkig – en zo hoort het ook – eindelijk wat goed nieuws te melden. Er is een trend de andere kant op, aldus Herman Hazewinkel. Het valt hem op dat “veel beleggers zich weer focussen op value-aandelen: bedrijven waarvan de fundamentals goed zijn. Onze return on capital employed (rendement op ingezet vermogen) is bijvoorbeeld heel goed.” Daarbij komt natuurlijk dat de aandelen van bedrijven zoals Volker Wessels Stevin goedkoop zijn. Belegger, pak uw kans! Aan het einde van het artikel wordt de vraag gesteld hoe de gemiddelde belegger aankijkt tegen de bouw. Hazewinkel antwoordt: “Als die net zijn keuken heeft verbouwd en heeft geleerd dat een aannemer zijn afspraken niet nakomt, niet positief. Je kunt als bouwbedrijf nog zoveel energie steken in het imago van de branche, maar dan bepalen die ervaringen van individuele mensen het imago. De aannemer om de hoek bepaalt ook het imago.”

Beduveld

Ik weet niet of dat waar is. Is er eigenlijk ooit onderzoek gedaan naar dit fenomeen? Als ik een keer beduveld zou zijn bij de verbouwing van mijn keuken, zou ik niet onmiddellijk mijn aandelen Volker Wessels Stevin verkopen. Bovendien zijn al mijn eigen ervaringen met de diverse verbouwingen in mijn leven zeer positief. Ik ben nog nooit bedrogen en heb zelf geen enkele reden om een hele sector om dergelijke verhalen te wantrouwen. Het laatste nummer van het maandblad Management Team bevatte de jaarlijkse lijst van de beste en de slechtste ondernemingen van dit land. Het kan u nauwelijks ontgaan zijn: alle dagbladen schreven erover. In de top twintig van de beste bedrijven komt helaas geen enkele vertegenwoordiger van de bouwsector voor. Maar – en dat is een troost – in de top tien van slechtste ondernemingen ook niet! Mijn advies aan de bouwondernemers van dit land is: koop het nummer van Management Team en laat u inspireren door de winnaars. Mopperen op de aannemer om de hoek heeft niet veel zin. Mopperen op uw concurrenten die het slechter doen dan uzelf zet evenmin zoden aan de dijk. Lees eens wat de motieven zijn achter de keuze van zoveel managers voor Ahold als beste onderneming. Geroemd worden de oerhollandse nuchterheid en degelijkheid van het bedrijf, men blijft in Zaanstad met beide benen op de grond staan. Ook de strategie is een sterk punt: jaar na jaar blijft de koers gericht op expansie met behoud van de traditionele waarden van het bedrijf. Hoe groot het concern ook is, er blijft maar één man de baas, en dat is Cees van der Hoeven. Zonder een dergelijke topman ziet een onderneming er voor een belegger heel anders uit. Een aandeel Ahold is een mooie veilige belegging in de oude economie voor de oude dag. Dat zou ook moeten en kunnen gelden voor veel bouwaandelen, zeker voor het aandeel Volker Wessels Stevin. Waarom niet?! Nogmaals, nu de keuze voor meer openheid en transparantie gemaakt is, lijkt het een kwestie van tijd voor deze bedrijven weer in de lift zullen komen. Het zal allemaal nog beter en sneller gaan als iedereen die leiding geeft in deze sector zich daarbij laat inspireren door de winnaars, door de Aholds van dit land.

Reageer op dit artikel