nieuws

Bouw stadhuis Alphen loopt vertraging op

bouwbreed Premium

Nog voor het betonstorten is afgerond, heeft het college van Alphen aan den Rijn te horen gekregen dat de bouw van het stadhuis vertraging oploopt door een gebrek in de hoofdstaalconstructie. Het college heeft inmiddels extern advies ingewonnen over de door de gemeente te ondernemen stappen.

De bouw van het nieuwe stadhuis, een ontwerp van Erick van Egeraat associated architects, loopt vertraging op. Uit een ‘analyse’ van de gemeente blijkt dat de overeengekomen bouwkundige eindoplevering op 31 januari 2002, met enige maanden zal uitlopen. Daarnaast is een aantal meerwerkposten door de hoofdaannemer HBG Utiliteitsbouw geclaimd. In een brief die door het College aan de gemeenteraad is verstuurd wordt melding gemaakt van de vertraging door en de daarmee verbandhoudende geclaimde, ‘substantiële’, kosten. De oorzaken hiervoor liggen bij de technische uitwerking van de gevel- en hoofdstaalconstructie, aldus het College. Opmerkelijk is dat in het schrijven van het College wordt aangegeven, dat er aanleiding genoeg was om extern advies in te winnen over de door de gemeente als opdrachtgever te ondernemen stappen. ‘Daarbij dient de rol en aansprakelijkheid van diverse partijen, waaronder de directievoering, nader te worden gewogen.’

Ontwerpfout

Erick van Egeraat associated architects onthoudt zich van commentaar en zegt in overleg te zijn met de gemeente Alphen aan den Rijn. Hoewel de gemeente noch de architect nader wil ingaan op de oorzaak van de problemen, heeft een woordvoerder van hoofdaannemer HBG Utiliteitsbouw B.V. wel te kennen gegeven dat er een ontwerpfout is gemaakt. De hoofdstaalconstructie zou te licht zijn om de glazen gevels te dragen. De bouwcoördinatie is in handen van KPMG Metrum uit De Meern. Een woordvoerder van KPMG Metrum ontkent in alle toonaarden dat er sprake zou zijn van een constructiefout en doet de uitlating van HBG af als ‘onzin’. “De vertraging is alleen het gevolg van de complexiteit van het gebouw, omdat daardoor niet platgetreden paden bewandeld moeten worden.” Het feit dat er enige ophef over vertraging en budgetoverschreiding zou zijn, wordt afgedaan als ‘stemmingmakerij.’ Rest natuurlijk wel de vraag aan de bouwcoördinator, waarom het College het noodzakelijk vond om de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn schriftelijk op de hoogte te brengen van de situatie als er niets aan de hand is. “Waarschijnlijk is er één iemand binnen het College die zich zorgen maakt over de voortgang en het balletje aan het rollen heeft gebracht.” De hoofdaannemer heeft het volgens hem in ieder geval al helemaal bij het verkeerde eind. De gemeente Alphen aan den Rijn hoopt binnen veertien dagen meer duidelijkheid te kunnen verschaffen.

Reageer op dit artikel