nieuws

Bedrijf ontwikkelt Roadrunnertje voor het kleine werk

bouwbreed Premium

Roadrunnertje noemen ze het apparaat bij Smid en Hollander. Het kleine machientje is speciaal ontwikkeld om weggestraalde belijning op wegvlakken te behandelen met Roadrunner, een emulsie die afbrokkeling van de randen moet voorkomen.

Roadrunner is een andere emulsie dan Pentack, dat asfalt moet verjongen. “Deze samenstelling moet voorkomen dat er steenverlies op de gestraalde delen ontstaat”, aldus S. Steller, technisch adviseur bij de onderneming. Het komt erop neer dat de chemicaliën die het asfalt moeten verjongen zijn weggelaten. Het machientje is het geesteskind van Steller, die het samen met een van de werknemers verder uitwerkte. “We hebben er nogal aan gesleuteld”, legt de technisch adviseur van Smid en Hollander uit. Eerst had het apparaat vier wielen op twee sturende assen. De achterste as is inmiddels vervangen door één wiel. “De achterste as is ook de stuuras, de operateur stuurt met zijn voeten.” Het driewielige machientje wordt aangedreven door een Honda viertaktmotor van één pk, terwijl een compressor de emulsie uit de 80 liter-tank via een sproeier op de wegdelen spuit.

Grotere werk

Het is een multi-inzetbaar apparaat, geeft de Steller aan, want het machientje kan ook de ruimtes tussen de onderbroken belijning behandelen. “Daarnaast is het ook voorzien van een handspuit voor heel detaillistisch werk en kunnen we aan de linkerkant een spuitbalk monteren die een strook van 50 centimeter asfalt behandelt, zoals weggehaalde haaientanden.” Voor dat grotere werk kan het apparaat regelrecht op een tankauto worden aangesloten. Inmiddels is het apparaat al verschillende keren ingezet. Eén van de laatste opdrachten is uitgevoerd op het Rottepolderplein bij Haarlem. Intussen zijn de asfaltverjongingsemulsies opgenomen in het suppletiebestand van de Dienst Weg- en Waterbouw van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Volgens M.F. Smit van het Groninger bedrijf betekent dit dat Rijkswaterstaat het product nu erkent. Na de proeven deze zomer bij het Friese Stiens zijn er al meerdere wegvakken behandeld met Pentack en het concurrerende Neomex van Roadflex, onder andere bij Alkmaar en op de A27.

Grens

Smid en Hollander is nu bezig om bepaalde wegvlakken in de A7 tussen Groningen en de Duitse grens ook te behandelen. “We behandelen daar de aanhechtingen van gefreesde wegdelen op niet gefreesde wegdelen.” Dat moet voorkomen dat juist ook op die grens steenverlies ontstaat. Het Roadrunnertje in actie.

Reageer op dit artikel