nieuws

Asbest op goedkope wijze onschadelijk

bouwbreed Premium

Asbest onschadelijk maken voor driehonderd gulden per ton meer dan de stortkosten. Volgens bedrijfsleider J.H. Bax van Oskam Asbestverwijdering BV uit Utrecht is minister Pronk van VROM op de hoogte van de techniek waarmee dat gebeurt, maar heeft deze tot nog toe niet gereageerd.

“Om redenen van concurrentie vertel ik niets over de methode. Alleen wij en de minister weten ervan. We hebben het procédé intern ontwikkeld”, aldus Bax. Volgens J. van Willigenburg, voorlichter bij het Asbest Advies Centrum in Vianen, kost het storten van asbesthoudend sloopafval tussen honderdvijftig en tweehonderdvijftig gulden per ton. Het kankerverwekkende materiaal wordt dan ingepakt bewaard op gespecialiseerde stortplaatsen. Hoelang het daar kan blijven liggen, is onzeker. Van Willigenburg: “Er zijn wel technieken bekend om asbest onschadelijk te maken. Smelten met een plasmastraal bijvoorbeeld, dat kost zeer veel energie en de kosten lopen op van 1500 tot 2500 gulden per ton. Ook is het mogelijk om met chemicaliën te werken, maar die zijn zelf ontzettend gevaarlijk. Bovendien zou de wet eerst gewijzigd moeten worden, want nu mag asbest nog niet voorafgaand aan de behandeling vermalen worden.”

Krimpfolie

Bax vertelde over de nieuwe methode voor het onschadelijk maken van asbest tijdens een gesprek met Cobouw over een bijzonder project. Oskam Asbestverwijdering BV saneert momenteel de basisschool van het Joods Bijzonder Onderwijs (JBO) in Amsterdam-Buitenveldert. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een aantal speciale technieken. De gebouwen zijn helemaal ingekapseld in een op zichzelf staande constructie van steigermateriaal. Die constructie is van binnenuit vrijwel luchtdicht gemaakt met krimpfolie. Binnen deze ‘containment’ heerst een constante onderdruk, waardoor geen asbestvezels kunnen ontsnappen. Het sloopwerk brengt dan ook geen enkel extra gevaar met zich mee voor de omwonenden.

Op pagina 11: Verwijderen van spuitasbest vereist speciale aanpak.

Reageer op dit artikel