nieuws

Arbeidsinspectie geeft zelfstandigen pluim

bouwbreed Premium

Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) hebben over het algemeen hun arbozaken goed op orde. Die opmerkelijke conclusie trekt de Arbeidsinspectie na een vierdaagse controleactie vorige week op 344 Nederlandse bouwwerken.

De Arbeidsinspectie legde tijdens de zogenoemde stofkamoperatie het werk op 89 bouwplaatsen stil en legde 49 keer een boete op. J. Boer, landelijk projectleider Arbeidsinspectie voor de bouw, verklaart dat de resultaten van de actie een “divers beeld” opleveren. Het is niet alleen maar kommer en kwel. “Veel bouwwerken liggen er netjes bij”, maar zegt hij tegelijkertijd: “Teveel dingen zijn niet goed.” “Een aantal bouwondernemingen heeft de arbozaken heel goed geregeld, maar een hele grote groep bedrijven pakt de arboproblemen niet goed aan”, kenschetst hij de algemene tendens. Verrassend is dat de zzp’ers zo goed uit de bus komen. “Mijn idee over zzp’ers verandert behoorlijk”, tekende Boer uit de mond van een inspecteur op. In de bouw bestaat vaak het idee dat veel zzp’ers maar wat aanrommelen. Onderzoek van de Arbeidsinspectie toont anders aan. Boer geeft wel aan dat voor een goed beeld omvangrijker onderzoek nodig is. “We zouden bouwplaatsen met een groter aantal zzp’ers moeten bezoeken.” De aangetroffen zzp’ers verrichtten veelal hun werkzaamheden op zaterdag. Op doordeweekse dagen stonden ze vaak in een gezagsverhouding tot een onderaannemer of aannemer en functioneerden dus in feite als gewoon werknemer. Tientallen bedrijven kunnen forse boetes tegemoet zien. In 49 van de 89 gevallen dat een bouwwerk werd stilgelegd, vonden op dat moment werkzaamheden plaats. Er dreigde dus direct gevaar. De boetes variëren van 3000 tot meer dan 5000 gulden per ‘ernstig beboetbaar feit’. Omdat sommige bedrijven meerdere keren in de fout gingen, krijgen verscheidene – grote – bouwers een rekening van boven de 10.000 gulden gepresenteerd. Bij kleinere bouw-, schilders-, of dakdekkersbedrijven vallen de boetes lager uit. De grootscheepse controleactie moet de branche op het hart drukken dat valgevaar een van de grote knelpunten op het gebied van veiligheid is. Vloeropeningen en trapdoorgangen zorgen voor levensgevaarlijke situaties. “Valgevaar wordt in de bouw onvoldoende aangepakt. Voor dat thema willen we meer aandacht”, aldus Boer. De inspectie deelde 124 waarschuwingen uit. Verder waren er nog 84 rode en gele kaarten. Boer realiseert zich dat de resultaten van de actie niet overal met gejuich zijn ontvangen. “Wij zijn een inspectiedienst. We onderzoeken dingen die niet goed gaan; wat wel goed gaat, melden we niet.”

Reageer op dit artikel