nieuws

Amsterdam moet miljoenen neertellen voor ruimte in IJ

bouwbreed

Amsterdam moet voor het IJmeer naar verwachting twintig miljoen op tafel leggen.

Voor de eerste fase wordt negen miljoen betaald, heeft een onafhankelijke commissie met deskundigen van gemeente en Rijk uitgemaakt. Later volgt nogmaals een miljoenenbedrag. Eind oktober volgt de definitieve uitspraak. Jaren is er gesteggeld over de koopprijs van het IJmeer. Aanvankelijk meende wethouder Duco Stadig het gebied voor IJburg voor het symbolische bedrag van één gulden te kunnen verwerven. Later werd het bod verhoogd tot vier miljoen gulden. Het Rijk stelde hier tegenover een claim van zestig miljoen gulden. Daarbij was er onder meer onenigheid over de omvang van het terrein. De gemeente rekende alleen op de kosten voor 430 hectare nieuw land. Het Rijk wenste ook de verkoop van een deel van het aangrenzende water.

Reageer op dit artikel