nieuws

Amerikaanse en Chinese interesse voor Transrapid

bouwbreed Premium

De Duitse bouw- en verkeersminister Reinhart Klimmt heeft met zijn Amerikaanse collega Rodney Slater een akkoord gesloten over nauwe samenwerking op het gebied van de zweefbaantechnologie.

Daarmee nemen de plannen om de magneetzweefbaan Transrapid in de Verenigde Staten concretere vormen aan. Ook in China lijkt de Transrapid voet aan de grond te krijgen. Bij de ondertekening van het akkoord werden aan de Duitse bewindsman zes trajecten voorgesteld waarop de Transrapid zou kunnen worden ingezet. Klimmt zegt overtuigd te zijn van het concrete perspectief van de zweeftrein in de Verenigde Staten. Het akkoord tussen Duitsland en de Verenigde Staten behelst afspraken over samenwerking en uitwisseling van gegevens op het gebied van veiligheidsstandaards en milieueisen. Ook willen beide landen elkaar structureel op de hoogte houden van juridische en technische aspecten. De samenwerking krijgt vaste vorm in speciale commissies en het aanwijzen van nationale afgevaardigden die de verantwoordelijkheid krijgen voor het overleg.

China

De Chinese havenstad Sjanghai legt de laatste hand aan een haalbaarheidsstudie voor een zweefbaanverbinding tussen de binnenstad en het nieuwe vliegveld. Naar verwachting worden volgende maand de onderhandelingen over de bouw van de zweefbaan opgenomen. Met het 35 kilometer lange traject is een investering gemoeid van circa 2,3 miljard gulden. Volgens de krant Shanghai Daily bestaat in China ook interesse om de zweefbaantechnologie toe te passen tussen de metropolen Peking en Tianjin, Sjanghai en Nanjing evenals Sjanghai en Hangzhou.

Reageer op dit artikel