nieuws

‘Wind- en regenvrij tanken trekt verwende automobilist’

bouwbreed

Benzinemaatschappij Totalfina heeft in Houten het ‘modernste benzinestation van Europa’ in gebruik genomen. In de geheel uit staal en glas opgetrokken constructie kan de automobilist wind- en regenvrij tanken, zijn voertuig laten wassen of in de ruim gesorteerde supermarkt zijn dagelijkse boodschappen doen.

Een kleine drie miljoen gulden heeft het benzinestation gekost en dat is volgens een woordvoerder van Totalfina ‘substantieel meer’ dan een gewone benzinepomp. Maar voor dat geld heeft het bedrijf wel de beschikking gekregen over een, volgens dezelfde woordvoerder, architectonisch hoogstandje. “En dat straalt af op ons imago. Bovendien trekt dit tankstation nieuwsgierige automobilisten en dat is goed voor de verkoop.”

Traditie

Het tankstation past in een traditie, want ook in het verleden deed benzinemaatschappij Fina – toen nog niet gefuseerd met Total – af en toe van zich spreken met opvallende architectuur. Zoals met het benzinestation langs de A2 bij Breukelen, een ontwerp van architect Dudok dat nu te bewonderen is in museum Autotron in Rosmalen. Opmerkelijk is dat de architect van het nieuwe benzinestation in Houten, de Belg Philippe Samyn, niet op de hoogte was van deze Fina-traditie. “Ik had er tot op heden geen weet van en ik heb me er dus ook niet door laten leiden. Maar nu ben ik natuurlijk erg nieuwsgierig. Waar staat dat benzinestation?” Samyn wilde in Houten een tankstation neerzetten dat naadloos zou passen bij de gekozen locatie, aan de rand van de Vinex- gemeente. Dat resulteerde in een futuristisch aandoend complex, waarvan vooral de grote, ronde en half doorzichtige stalen schermen van strekmetaal in het oog springen. Die schermen houden de automobilist uit de wind bij het tanken. Dankzij de enorme stalen luifel van 32 bij 42 meter, die het hele benzinecomplex omvat, blijft de tankende mens ook nog eens lekker droog. Wat wil de verwende moderne automobilist nog meer, zou je denken? Een beetje kleur misschien. Want het benzinestation is, in de woorden van de architect zelf, “grijs tot en met”. Het is geschilderd in speciaal door Sigma Coatings ontwikkelde ‘zuivere grijstinten’. Daardoor ontstaan ‘kleurspiegels’, die de producten, de bezoekers en de auto’s weerspiegelen. Samyn: “Zij maken de kleuren.”

Licht

Een aardige vondst is het bewegende licht dat ’s avonds langs de hekwerken strijkt en zo een soort mini-lichtshow vormt. Bijzonder is verder de ringleiding waardoor het benzinestation ook toegankelijk is voor slechthorende klanten. De gemeente Houten is bijzonder ingenomen met het nieuwe tankstation, zo liet een enthousiaste burgemeester De Jonge tijdens de opening weten. Het werk van Samyn is zelfs in zulke goede aarde gevallen dat het gemeentebestuur de architect meteen opdracht heeft gegeven een nieuwe brandweerkazerne te ontwerpen. Of de inwoners van Houten net zo enthousiast zijn, valt te betwijfelen. In de gemeente staat het tankstation al bekend als ‘de kooi’, zo vertelt een van de verkoopmedewerkers in de shop. “Maar er zijn ook mensen die het ‘Houten binnen’ noemen. Hoezo? Nou het lijkt met al die hoge hekken best wel een beetje op een gevangenis, hè?”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels