nieuws

Zorgvuldige uitvoering beperkt sanitair geluid

bouwbreed

Sanitair geluid is op verschillende manieren te verminderen. Bijvoorbeeld met een kunststof mat tussen urinoir en wand. Schijven kurk tussen een voorzet- en de eigenlijke wand vermindert het geluid eveneens met enkele dB(A)’s. Een schuimstrip als dilatatie tussen de afgipsing van de wand en de bouwkundige ondergrond zorgt voor een akoestische ontkoppeling. Dergelijke maatregelen renderen alleen bij een zorgvuldige uitvoering.

Ook de leidingschacht vergt aandacht omdat die het sanitaire geluid versterkt. Geberit bemeet in de vestiging Nieuwegein zeven verschillende leidingsystemen. Die zitten op een wand uit kalkzandsteen van 15 centimeter dik met tweezijdig stucwerk. Aan de ene zijde is een meetkamer met een gladde wand waar een microfoon het sanitaire geluid registreert. De andere kant vormt de leidingschacht. Het water komt uit een inbouwstortbak en simuleert zo een wc-spoeling.

Sprongstuk

De meetopstelling kent onder meer een PE-leiding met een sprongstuk; een vaak voorkomende constructie. Het gevolg is een aanmerkelijk geluidsniveau. De valsnelheid van het water wordt in het sprongstuk omgezet in trillingen die weer geluid veroorzaken. In het geval van de meetopstelling is dat 34 dB(A). Dat vermindert wanneer de bocht wordt vervangen door zwaarder materiaal. Eventuele ribben op de bocht maken het sprongstuk stijver zodat het minder snel in trilling komt. Een overeenkomstige rechte leiding produceert om en nabij 9dB(A) minder geluid. Een PVC-leiding veroorzaakt ongeveer 4 dB(A) meer herrie dan een PE-leiding. Wat vrijkomt is evenwel helderder van aard. Een gietijzeren leiding produceert een wat doffer geluid bij ruim 33 dB(A). Bij een zogeheten dB-20 leiding slaat de meter niet verder uit dan 23 dB(A). Een vrij groot verschil in het afstralende contactgeluid. Dat laatste is moeilijker te verminderen dan luchtgeluid. Het laatste kan met leidingisolatie als Isol; voorgevormde schaaldelen uit schuim met loodfolie van om en nabij een halve millimeter. Drie centimeter dik steenwol met een aluminiumcachering werkt ook goed. Tussen beide systemen zit een piekverschil van 2 dB(A) ten gunste van Isol bij een nagenoeg gelijk klankbeeld. Leidingen uit polypropyleen hebben doorgaans een wat dunnere wand dan leidingen uit polyethyleen. De zwaardere massa komt ook tot uiting in de geluidmeting.

Rubber

Geberit zette de leidingen vast met beugels die bij het leidingsysteem behoren. Geluidsisolerende beugels hebben een rubberinlage. De mate van isolatie hangt af van de rubberhardheid. In een te klein gekozen beugel wordt de rubberband te ver ineen gedrukt zodat het geen weerstand meer biedt aan het contactgeluid. Ook hier speelt de uitvoering een uitermate belangrijke rol. Gemorst cement dat op de beugelpen terecht komt vormt een goed geleidende geluidbrug.

Reageer op dit artikel