nieuws

Würth Nederland wil met nieuwbouw logistiek verbeteren

bouwbreed Premium

Op het industrieterrein De Brand in Den Bosch is Würth Nederland begonnen met de bouw van een nieuw bedrijfscomplex. De nieuwbouw is nodig om de groei van het bedrijf te kunnen opvangen en om de logistiek verder te kunnen verbeteren.

Würth levert momenteel zo’n 50.000 artikelen op het gebied van bevestigings- en montagetechnieken en een groot aantal handgereedschappen. De bedoeling is het aantal artikelen in de komende tijd te verdubbelen. Bijna alle artikelen worden binnen 24 uur uit voorraad geleverd. De nieuwbouw van het bedrijfscomplex van Würth is ontworpen door architectenbureau De Twee Snoeken uit Den Bosch. Het bureau kreeg de opdracht na een besloten prijsvraag in 1999. Onder leiding van de Brink Groep in Eindhoven heeft een team het project verder ontwikkeld. Naast de architect en de Brink Groep bestaat dat team uit logistiek adviseur Miebach Logistik uit Zürich, installatieadviseur Huisman & Van Muijen uit Den Bosch en constructeur Tielemans uit Eindhoven. Hoofdaannemer is Hazenberg uit Vught. De installaties worden verzorgd door DBU uit Breda, en de sprinklerinstallatie door Burgers uit Eindhoven. Medio augustus is begonnen met de eerste fase van het complex. Deze fase bestaat uit een kantoorgedeelte dat via een verbindingsstuk is verbonden met een logistiek centrum met magazijnen met een totaal vloeroppervlak van 17.000 vierkante meter. In de komende jaren wordt het logistiek centrum in nog twee fasen uitgebreid, waarbij het vloeroppervlak meer dan verdubbeld. In het definitieve ontwerp is de uitbreiding al meegenomen.

Hoofdentree

In het verbindingsstuk is de hoofdentree opgenomen en verder alle voor de klanten toegankelijke ruimten. Dat zijn onder andere een showroom, een restaurant en instructielokalen. Heel opmerkelijk is verder het museum van 400 vierkante meter. In het museum, dat in het weekeinde voor het publiek toegankelijk zal zijn, worden regelmatig tentoonstellingen gehouden. De hoofddraagconstructie is een staalskelet, dat gedeeltelijk buiten het gebouw doorloopt. De vloeren zijn opgebouwd uit betonnen kanaalplaten. De gevels bestaan uit gasbeton of een sandwichconstructie, bekleed met aluminium golfplaten. Het over het gehele complex doorlopende, gebogen dak bestaat uit aluminium platen op een akoestisch isolerende sandwichconstructie.

Reservoir

Voor de hoofdentree komt een grote vijver, die tevens dienst doet als reservoir voor de sprinklerinstallatie. Onder de doorlopende staalconstructie is het iets verdiept aangelegde parkeerterrein gesitueerd. Met de bouw van het totale complex, waarvan de eerste fase over ruim een jaar moet worden opgeleverd, is een investering gemoeid van 67 miljoen gulden. De Nederlandse vestiging van het Duitse bedrijf Würth levert 50.000 verschillen artikelen op het gebied van bevestiging en montage, inclusief bijbehorende gereedschappen en opbergsystemen. Onder meer gaat het daarbij om bevestigingsmaterialen, automaterialen, lijmen en kitten, (elektrische) handgereedschappen, persoonlijke beschermingsmiddelen en bouwbeslag. Ongeveer 98 procent van alle bestellingen wordt binnen 24 uur geleverd. Circa een kwart van de omzet wordt in de bouw gerealiseerd. Een van de laatste ontwikkelingen is het WPS-systeem (Würth-Project-Shop). Dit bestaat uit een container die op de bouw wordt geplaatst, voorzien van alle door de klant gewenste artikelen. Een vertegenwoordiger van Würth houdt de voorraden bij en zorgt dat alles overzichtelijk wordt opgeborgen. Hierdoor zal de klant niet gauw misgrijpen en wordt voorkomen dat allerlei kleine bestellingen moeten worden gedaan die relatief veel geld kosten. Inmiddels zijn ongeveer 50 van die containers op bouwplaatsen neergezet. Würth verwacht dit aantal in de komende maanden minstens te verdubbelen.

Aantal artikelen van vijftig- naar honderdduizend

Reageer op dit artikel