nieuws

Wonen op 186 meter hoogte

bouwbreed

De Zweedse woningbouwcorporatie HSB in Malmö is van plan dit jaar te beginnen met de realisering van een bijzonder appartementencomplex. Het gaat hierbij om een 186 meter hoge woontoren, waarvan het ontwerp is geleverd door de befaamde Spaanse architect Santiago Calatrava. Het project is gelanceerd onder de naam ‘Turning Torso’.

De verkoop van de 175 appartementen is al in volle gang. Turning Torso bestaat uit negen op elkaar gestapelde elementen met elk vijf etages en moet een draaiende ruggengraat voorstellen. De elementen vormen daarbij de afzonderlijke wervels. Concreet staat het bovenste woonblok aan de top 90 graden gedraaid ten opzichte van het onderste. Woningbouwcorporatie HSB beoogt met het drieste project te accentueren dat Malmö als onderdeel van de Öresundsregio een nieuwe periode van groei en bloei tegemoet wil gaan. Turning Torso komt te staan aan de Sontkust en alle appartementen bieden een weids uitzicht, dat in het gunstigste geval reikt tot de city van zusterstad Kopenhagen, 17 kilometer verderop.

Samenvoegen

De appartementen variëren in oppervlakte van 50 tot 270 vierkante meter, waarbij de mogelijkheid bestaat twee woningen samen te voegen, zodat een appartement met twee verdiepingen ontstaat. De prijs wordt door HSB op dit moment geraamd op circa 10.500 gulden per vierkante meter, exclusief maandelijkse servicekosten van 150 gulden per vierkante meter. Dat betekent dat een appartement van 100 vierkante meter van een koper een eenmalige investering vergt van een kleine 1,1 miljoen gulden, terwijl per maand nog eens 1250 gulden moet worden neergeteld. Ruim zestig gegadigden zouden inmiddels een optie op een appartement hebben. De planning is dat Turning Torso in 2002 gereed is. Over de bouw, waarvan de totale kosten nog niet bekend zijn, wordt onderhandeld met NCC. Turning Torso bestaat uit negen op elkaar gestapelde blokken met elk vijf etages en moet een draaiende ruggengraat voorstellen.

Reageer op dit artikel