nieuws

Waterschap zet steeds meer in op duurzame energie

bouwbreed

In de komende tien jaar kunnen zo’n 2300 geautomatiseerde kleine stuwen en andere waterkunstwerken op duurzame energie draaien. Momenteel leveren zon en wind energie aan 74 kunstwerken.

Duurzaam aangedreven voorzieningen leveren over het gehele genomen wat meer aanloopproblemen op, maar werken na het oplossen ervan verder zonder mankementen. Onderzoek van het bureau Ecofys leerde dat één op de drie waterschappen ervaring heeft met duurzame energie. De kosten blijken effectiever dan die voor systemen met een (apart te leggen) aansluiting op het openbare net. De prijs per kilowattuur speelt door het geringe energieverbruik geen rol in deze afweging. Het ontwerp van de voorzieningen kan beter. In het verlengde daarvan neemt de betrouwbaarheid toe en de omvang af. Dat laatste kan ook de investering verminderen. Het energieaanbod laat zich op maandbasis nauwkeurig voorspellen. De systemen vergen nauwelijks onderhoud en gaan zo’n vijftien tot twintig jaar mee.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels