nieuws

Vijftien miljoen tekort voor stadion Euroborg Groningen

bouwbreed

De stad Groningen komt, nu de verkoop van de gemeentelijke Milieudienst niet doorgaat en beoogd koper Essent Milieu niet met 13 miljoen gulden op de proppen komt, nog altijd 15 miljoen gulden tekort voor de financiering van het nieuwe multifunctionele FC Groningen- stadion Euroborg.

Hoewel de gemeente op het standpunt staat dat de miljoenen uiterlijk op 1 januari 2001 binnen moeten zijn, hebben tot nog toe slechts enkele kleine financiers een bijdrage toegezegd. Twee grote financiers, supermarktketen Ahold (Albert Heijn) en directe concurrent Laurus (Konmar) hebben de gemeente laten weten interesse te hebben in de 8.000 vierkante meter winkelruimte in het Euroborg-complex. Die opzet strookt echter niet met het gemeentelijke principe dat in de Euroborg geen detailhandel mag komen die direct concurreert met bedrijven en winkels in de binnenstad. Liever ziet de gemeente bij de Euroborg winkelformules die niet in het centrum passen. Terwijl de tijd voor de gemeente ernstig begint te dringen, zijn er achter de schermen inmiddels ook problemen ontstaan over de invulling van het Euroborg-complex. Het is hoogst onzeker of het beweegbare dak van het stadion, zoals in gebruik in de Arena en het Gelredome, en de geplande woontoren met 150 woningen kunnen worden gerealiseerd. Mocht die woontoren niet doorgaan, dan valt opnieuw een belangrijke financieringsbron voor de Euroborg weg. Gevolg is dat de gemeenteraad van Groningen de rekening krijgt gepresenteerd. De raad heeft vermoedelijk weinig trek opnieuw miljoenen guldens voor het noodlijdende FC Groningen uit te trekken.

Reageer op dit artikel