nieuws

Vijf miljard nodig voor beheersing water in Toscane

bouwbreed

Het provinciaal bestuur van Toscane heeft 12 miljoen gulden toegezegd om waterbouwkundige werken uit te voeren die het overstromingsgevaar moeten indammen. Dat is echter bij lange na nog niet genoeg.

Volgens een gedetailleerde wetenschappelijke studie is zeker vijf miljard gulden nodig om de rivieren adequaat te begeleiden bij grote neerslag. Volgens onderzoeker professor Rafaello Nardi is alleen voor de aanleg van extra reservoirs vier miljard gulden nodig. De angst in vooral Florence groeit nu het najaar nadert. Een soortgelijke watersnoodramp als in 1966 ligt op de loer. Zowel omdat er sinds die tijd meer grondafgravingen hebben plaatsgevonden in de rivierbeddingen van de Arno als vanwege de klimaatveranderingen, waardoor de neerslagverwachting flink hoger is komen te liggen. De schade die dit zou berokkenen aan Florence en overige gebieden in Toscane, wordt geraamd op 35 miljard gulden. Waarbij het directe levensgevaar voor duizenden bewoners nog niet in geld uitgedrukt is.

Predikaat

De twaalf miljoen gulden die verdeeld worden over Florence, Lucca, Prato, Pistoia, Massa Carrara en Livorno zijn gebaseerd op een verdrag van vorig jaar november toen deze gemeenten het predikaat ‘natuurrampgevoelig’ kregen. Professor Nardi ging deze zomer met pensioen, maar zijn opvolger zal op dezelfde wetenschappelijke gronden de noodklok laten luiden als de Italiaanse regering net met budgetten komt waarmee de noodzakelijke grote werken eindelijk kunnen beginnen.

Reageer op dit artikel