nieuws

Vegetatiedak van gemeentewerf is net een groen heuveltje

bouwbreed

Het vegetatiedak van de gezamenlijke gemeentewerf van Blaricum, Laren en Eemnes is door een publieksjury als mooiste dak gekozen. De praktijk heeft uitgewezen dat de kosten voor het tweejaarlijkse onderhoud van het dak blijken mee te vallen.

Het publiek koos het dak van de gemeentewerf tijdens een tentoonstelling van maquettes uit tien genomineerde daken. De expositie had plaats in het kader van een reizende manifestatie, een initiatief van de Stichting Het Prominente Dak. De drie gemeenten kozen voor een gemeenschappelijk gebouw vanwege de verdeling van de kosten en omdat maar één milieuvergunning vereist was. De werf is in opdracht van de drie gemeenten in Eemnes achter de Algemene Begraafplaats gebouwd. De grond waarop gebouwd zou worden, was een bebost stuk grond van Rijkswaterstaat. De gemeentelijke architect had als uitgangspunt voor het ontwerp de olympische schaatshal in Hamar (Noorwegen) gebruikt. Door de ligging direct naast de begraafplaats en door verlies van een stukje bos, stuitte de bouw op bezwaren van de inwoners.

Uitdaging

Voor architect Frank Buitelaar van architectenbureau Gelderblom BV uit Boskoop bleek dat een uitdaging: “Het was de bedoeling dat het ronde dak, in het origineel van hout, in metaal uitgevoerd zou worden. Maar vanwege het verlies van de groenstrook en het zicht vanaf de begraafplaats, is gekozen voor een vegatatiedak.” Vanaf de begraafplaats doet de ronde vorm van het dak nu enigszins denken aan een groen heuveltje, terwijl aan de voorzijde van de werf grote deuren zijn aangebracht voor het materieel van de gemeenten. De stichting ‘Het Prominente Dak’ heeft in 1999 een oproep gedaan aan architecten om projecten in te zenden waarbij het dak een opvallend belangrijke rol speelt. De stichting heeft als doel de kap een belangrijkere positie te geven binnen de architectuur in Nederland. Een jury onder leiding van voormalig staatssecretaris D. Tommel beoordeelde de 96 inzendingen die werden aangemeld. Ze zijn onderverdeeld in de categorieën utiliteitsbouw, enkelvoudige woningbouw en seriematige woningbouw. Het gewelfde dak van de gemeentewerf is opgebouwd uit een stalen draagconstructie, waarop damwandprofielen zijn gemonteerd. Hierover zijn dekens van steenwol gemonteerd, voor isolatie en egalisatie van het oppervlak. Tussen het steenwol en de vegetatie is over het hele dak een EPDM-folie aangebracht. Th.P.M. Leys van de gemeente Eemnes licht toe: “We hebben specifiek gekozen voor een mos-sedumdak, dat direct op de EPDM-folie wordt aangebracht. De mat waarop het sedum groeit, is tussen de twee en drie centimeter dik. Door te kiezen voor een ‘dunne’ mat in plaats van een zwaardere ‘dikke’ grasmat van zeven centimeter, kon worden volstaan met een lichtere stalen contructie. Dit heeft ons alleen al op het staal een besparing van 30.000 gulden opgeleverd.” Over het onderhoud van het dak is Leys tevreden: “Gemiddeld twee keer per jaar wordt onderhoud aan het dak uitgevoerd. De onderhoudskosten per keer zijn een gulden per vierkante meter. Op een totaal oppervlak van 1700 vierkante meter valt dat reuze mee.” Bemesting vindt plaats in het voorjaar. Daarnaast moeten kale plekken worden opgevuld en moet onkruid worden verwijderd. Af en toe is reparatie van de steenwol nodig.

Wortelvorming

Een probleem zou de verdroging van de vegetatie kunnen zijn, omdat de dunne mat weinig water vasthoudt. Om te voorkomen dat de plantjes uitdrogen, moet bij langdurig warm weer het dak besproeid worden. Na het aanbrengen van de plantjes werd zelfs elke week gesproeid om de wortelvorming te bevorderen. Op het dak zijn elf soorten sedum geplant. Om te voorkomen dat de zwakkere planten worden verdrukt, is regelmatig onderhoud noodzakelijk. De gemeentewerf is gebouwd door Vink+Veenman BV Bouw- en ontwikkelingsmaatschappij uit Noorden. Het vegetatiedak is gebouwd door en in onderhoud bij Mostert De Winter BV werkmaatschappij van de Verlaat Groep BV uit Hardinxveld-Giessendam. ‘Onderhoudskosten een gulden per vierkante meter’

Reageer op dit artikel