nieuws

Uitvoerders verkeren in grote problemen

bouwbreed

Het personeelstekort in de bouw mist zijn uitwerking op de bouwplaats niet. Uitvoerders moeten zich in alle bochten wringen om het werk op gang te houden. Dat kost hen steeds meer moeite. Zeker als ook nog eens de concurrentie bouwvakkers van de steiger kaapt. “Ik ben blij als ik met tien metselaars begin en de dag met acht beëindig”, zegt uitvoerder T. de Bruyn van NBM Amstelland in Nieuw-Vennep.

Met een harde klap slaat W. Oltshoorn de deur van zijn kantoortje dicht. Het is vrijdagmiddag en de uitvoerder van bouwbedrijf Florie & Van den Heuvel uit Nieuwegein maakt zich op voor het weekeinde. Even twee dagen geen problemen aan zijn hoofd. Vijfennegentig woningen heeft hij gebouwd in de Houtense uitbreidingswijk Loerik. “We zijn hier nu bijna klaar, maar het heeft ons heel wat kunst- en vliegwerk gekost.” Een tekort aan mankracht zorgde er voor dat Oltshoorn de afgelopen maanden continu met zijn vaklieden moest schuiven. “Dan weer timmeren in de ene woning en het volgende moment in een ander huis aan de slag. Je bent aan een stuk door bezig mensen op die plek te zetten waar ze op dat moment het hardst nodig zijn. Maar dat geswitch is voor de mensen zelf natuurlijk erg onrustig.” Oltshoorn mag door zijn inzet het werk een beetje onder controle hebben, zijn onderaannemers kampen met dezelfde problemen. “Zeker in de afbouwsfeer zijn de personeelstekorten groot. Ze hebben moeite zich aan de afspraken te houden en dat heeft weer tot gevolg dat de werksfeer bij sommige bedrijven hard achteruit gaat. Het komt natuurlijk ook de kwaliteit niet ten goede.” De uitvoerder verwacht dat het probleem in de nabije toekomst alleen maar groter wordt. “Er is nauwelijks instroom van jongeren. En heb ik een leerling, dan is het weer lastig goede begeleiding te vinden. Je moet daar toch een ervaren kracht op zetten, maar die heeft het al erg druk en dus feitelijk geen tijd voor begeleiding.” “Hádden we maar jongeren”, verzucht M. van Aalst, assistent-uitvoerder bij Heijmans en werkzaam in Nootdorp. Daar bouwt Heijmans 386 woningen in het nieuwbouwplan Nieuweveen. “Uit een intern onderzoek blijkt dat de gemiddelde leeftijd bij ons in de bouwkeet 48 jaar is.” Zelf is Van Aalst pas 22. Door flink aan te pakken is hij snel in een hogere functie gekomen. “Als je wilt krijg je alle kansen.” Maar hij weet dat bij leeftijdsgenoten de bouw niet erg populair is. “Het blijft natuurlijk zwaar werk”, weet hij ook. Heijmans kampt in Nootdorp eveneens met een tekort aan personeel. Zo hoog zelfs dat de funderingen van de eerste serie woningen door inleenkrachten is gelegd. “Dat was een drama”, weet Van Aalst, “leerlingen die er nauwelijks iets van konden. Ploegen betonvlechters die in steeds wisselende samenstellingen kwamen of plotseling wegbleven.” De onderneming besloot voor de funderingen van de resterende woningen Verheij Aannemers uit Nieuw Lekkerland aan te trekken. “Nu zijn die problemen opgelost.” Maar dat betekent nog niet dat het project nu wel soepeltjes verloopt. Van Aalst: “De betonreparatie van de huizen is een probleem. We hebben maar één man voor al die woningen. De werkdruk op die persoon is natuurlijk enorm.” T. de Bruyn, uitvoerder bij NBM- Amstelland, maakt van zijn hart geen moordkuil. “Het tekort aan personeel is nog nooit zo groot geweest als nu.” NBM Amstelland bouwt 170 huizen in de eerste fase van Vinex-locatie Getsewoud in Nieuw- Vennep. Het gaat alles behalve van een leien dakje. “De huizen zijn casco klaar en moeten nog worden opgemetseld worden. Maar we zitten met een tekort aan metselploegen. Hierdoor zijn vertragingen in de afbouw onafwendbaar.” De Bruyn is zelfs regelmatig geconfronteerd geweest met metselaars die door andere bedrijven voor een paar tientjes meer loon werden weggekocht. “Die stappen gewoon direct van de steiger af. Je gelooft het niet, maar het is echt waar.” Een beroep doen op buitenlandse ploegen ziet de ervaren uitvoerder niet als oplossing. “Ik heb ze gehad; Oost-Duitsers, Engelsen, Belgen, maar ze hebben toch een heel ander werksysteem. Het zijn handenbinders waar je feitelijk continu naast moet staan. We moeten jongeren hebben, maar waar halen we die nog vandaan…” ‘Er is nauwelijks instroom’

‘Hádden we maar jongeren’

‘Tekort was niet eerder zo hoog’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels